Despre tulburarea bipolara si celulele stem

Tulburarea bipolara este o afectiune caracterizata prin schimbari majore ale dispozitiei, iar cauza aparitiei acesteia nu este cunoscuta.

Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Michigan au creat primul model de celule stem pentru tulburarea bipolara, care ar putea conduce la descoperirea originii acestei afectiuni si deschide calea de tratamente noi.
In studiul publicat recent (Martie 2014) in revista Psihiatrie Translationala, investigatorii au obtinut esantioane de piele de la persoane cu tulburare bipolara, alaturi de esantioane de piele de la persoane neafectate/sanatoase.

In conditii speciale de laborator, celule ale pielii din esantioanele de dimensiuni mici au fost transformate in celule stem pluripotente induse (iPSCs). Acestea sunt celulele stem care au potentialul de a fi transformate in orice alt tip de celule. Echipa a transformat apoi iPSCs in neuroni.

Cercetatorii au determinat expresia genelor iPSCs si apoi au re-evaluat expresia genelor odata ce celulele stem au devenit neuroni, observand diferente semnificative intre celulele stem prelevate de la pacientii bipolari si cele obtinute de la persoane sanatoase. S-a descoperit ca neuronii pacientilor bipolari au exprimat mai multe gene pentru receptorii de membrana si canale de ioni decat neuronii pacientilor non-bipolari – in special genele pentru receptorii si canalele implicate in transmiterea si primirea semnalelor de calciu intre celule.

Deoarece semnalele de calciu (calea semnalizarii Ca2+) joaca un rol important in functia si dezvoltarea neuronului, investigatorii mentioneaza ca rezultatele sugereaza ca diferentele genetice in dezvoltarea timpurie a creierului pot contribui la dezvoltarea tulburarii bipolare si altor afectiuni de sanatate mintala,aparute mai tarziu in cursul vietii.

Atunci cand cercetatorii au expus neuronii la litiu – o substanta chimica pe care pacientii bipolari de multe ori o utilizeaza pentru imbunatatirea dispozitiei – modelele de semnalizare s-au schimbat. Cercetatorii explica faptul ca litiul schimba modul in care semnalele de calciu sunt transmise si primite, astfel incat aceste linii celulare noi le vor permite sa stabileasca mecanismele care stau la baza acestei afectiuni.

De asemenea, echipa a constatat ca neuronii de la pacientii bipolari au fost „abordati” in mod diferit in timpul dezvoltarii, fata de cei de la pacientii non-bipolari, ceea ce inseamna ca semnalizarea ar putea fi directionata gresit. Ei spun ca acest lucru ar putea afecta dezvoltarea creierului.

Mai mult, cercetatorii au descoperit diferente in expresia microARN – fragmente mici de ARN care joaca un rol important in transcriptia genelor – in celulele pacientilor bipolari. Echipele au mentionat ca aceasta descoperire sprijina ideea ca tulburarea bipolara se dezvolta ca urmare a unei „combinatii de vulnerabilitati genetice”.

Potentialul pentru tratamentul personalizat al tulburarii bipolare

Tulburarea bipolara afecteaza in fiecare an aproximativ 5,7 milioane de adulti din SUA.
In prezent, afectiunea poate fi tratata cu medicamente diferite, cum ar fi stabilizatori de dispozitie, antidepresive si antipsihotice. Dar, ca majoritatea medicamentelor, nu toti pacientii raspund la tratament in acelasi mod si multi dintre acestia raman cu simptome necontrolate.
Autorul studiului, Melvin McInnis, de la Departamentul de Psihiatrie al Facultatii de Medicina din Michigan, mentioneaza ca acest model de celule stem ar putea conduce la un tratament personalizat pentru tulburarea bipolara.

Acesta specifica:
„Suntem foarte incantati de aceste rezultate. Dar suntem deabia la inceput in a intelege ce putem face cu aceste celule pentru a raspunde la numeroasele intrebari despre originea si tratamentul tulburarii bipolare.
Astfel, se creaza posibilitatea ca in studii viitoare sa se testeze medicamente noi pe aceste tipuri de celule, cu scopul de a detecta in mod proactiv eventualele medicamente, in loc de a le descoperi accidental”.

Cercetatorii sunt deja in proces de realizare a mai multor linii de celule stem de la alti pacienti bipolari. Acestia intentioneaza sa imparta din experienta liniilor celulare stem altor cercetatori pentru cercetarea ulterioara a tulburarii bipolare, in speranta de a crea o modalitate de utilizare a liniilor celulare in evaluarea medicatiei acestui tip de afectiune.
Medical News Today a raportat recent un studiu care detaliaza descoperirea a doua regiuni genetice noi, asociate tulburarii bipolare.