Cercetatorii de la Universitatea din California, Facultatea de Medicina San Diego, au lansat un studiu clinic pentru a investiga siguranta transplantului de celule stem neuronale la pacientii cu leziuni cronice ale coloanei vertebrale. In acest studiu clinic de faza I sunt recrutati opt pacienti care vor fi monitorizati pentru o perioada de 5 ani.

„Scopul acestui studiu este de a evalua siguranta transplantul de celule stem neuronale la nivelul coloanei vertebrale pentru ceea ce intr-o zi ar putea fi un tratament pentru leziuni ale maduvei spinarii”, a declarat Dr. Joseph Ciacci, investigator principal si neurochirurg.

„Cu toate acestea, scopul imediat al studiului este de a determina daca injectarea acestor celule stem neurale in coloana vertebrale a pacientilor cu leziuni ale maduvei spinarii este sigura.”

Obiectivele conexe ale studiului clinic includ evaluarea supravietuirii grefelor de celule stem si a eficientei medicamentelor imunosupresoare care impiedica rejetul.

Cercetatorii vor avea in vedere, de asemenea, posibilele beneficii terapeutice, cum ar fi modificari ale functiei motorii si senzoriale, functia intestinului si a vezicii urinare, precum si nivelurile de durere.

Pacientii care sunt acceptati in studiu vor avea leziuni traumatice cronice ale coloanei vertebrale in regiunea T7-T12 care s-au produs in urma cu 1-2 ani.

Toti participantii vor primi injectii cu o line de celule stem aprobata de FDA pentru studii clinice la om, fiind testate anterior pentru siguranta la pacientii cu scleroza laterala amiotrofica (SLA).

Deoarece acest transplant de celule stem pentru leziuni ale coloanei vertebrale este doar in faza de incepere a testelor clinice, este posibila aparitia unor riscuri neprevazute, complicatii sau rezultate imprevizibile.

Astfel, se impune o testarea clinica atenta pentru a se asigura ca acest tip de terapie este dezvoltata responsabil cu gestionarea adecvata a riscurilor.

Studiile pre-clinice, realizate de Dr. Ciacci si Dr. Martin Marsala, de la Facultatea de Medicina UC San Diego, in care s-au utilizat grefe de celule stem neuronale la sobolani, au aratat o imbunatatire a functiei motorii cu efecte secundare minime.