O echipă de cercetători japonezi a anunțat că începe studiile clinice la om pentru un nou tratament al bolii Parkinson cu celule stem.

 La începutul acestei luni, o echipă de la Centrul de Cercetare și Aplicare a Celulelor de la Universitatea din Kyoto a anunțat că va începe testarea noului tratament pe oameni, după mai multe runde de succes ale studiilor pe animale.

Tratamentul injectabil utilizează celule stem pentru a trata persoanele cu boala Parkinson și a primit aprobarea guvernului japonez.

Boala Parkinson, care afectează aproximativ 10 milioane de persoane din întreaga lume, reduce numărul neuronilor din creier care produc dopamină. Această pierdere de celule cauzează tremurături ale picioarelor și mâinilor. De asemenea, provoacă rigiditate în corpul bolnavului.

Până acum, oamenii de știință nu au reușit să găsească un remediu al acestei boli, ci doar tratamente pentru ușoare ameliorări. Dar tratamentul nou anunțat ar putea deveni o opțiune de vindecare pentru cei cu boala Parkinson.

Echipa de medici japonezi intenționează să injecteze celulele Stem Pluripotente induse (iPS) în creierul pacientului. Cele cinci milioane de celule injectate au potentialul de a se dezvolta în orice celulă din organism – inclusiv în neuronii ce produc dopamină.

În precedenta rundă de experimente au fost folosite maimuțe. Pe parcursul a doi ani de observare, oamenii de știință au descoperit că tremurăturile maimuțelor cu boală Parkinson s-au ameliorat și că nu s-au dezvoltat tumori în creier.

Experimentul pe oameni, condus de medici care vor monitoriza eficiența și siguranța studiului, a început pe 1 august (a.c.) cu șapte pacienți și este deschis numai celor care trăiesc în Japonia și au asigurări de sănătate japoneze.

Tehnologia folosită a fost creată de către omul de știință japonez Shinya Yamanaka, care a primit în 2012 premiul Nobel.

Folosind chirurgia stereotaxică a creierului, o metodă de injectare a unor elemente în creier, care a fost folosită în tratamentele Parkinson în trecut, echipa de medici poate asigura plasarea celulelor iPS în partea stângă și dreaptă a creierului pacientului.

Celulele iPS ar putea fi, de asemenea, utilizate în tratamente pentru alte boli, cum ar fi insuficiența cardiacă și degenerescența maculară legată de vârstă.

Recent, în Japonia, a fost lansat primul studiu clinic din lume privind  tratarea bolii Parkinson, folosind celule stem „reprogramate”.

(surse: http://www.sciencemag.org/news/ si https://www.newsweek.com )