Image 2957 Image 2959

Servicii

Image 2890

Poti lua legatura cu noi la telefon sau ne poti vizita la sediul nostru unde iti vom putea oferi cu bucurie o informare completa, pentru a putea raspunde la toate intrebarile si curiozitatile tale despre acest domeniu.

Personalul Euromedics Cryo/Bank iti sta la dispozitie, informandu-te in mod direct si corect.

Cu un singur telefon la companie iti vom raspunde la toate intrebarile despre serviciile societatii.

Deasemenea – poti programa o vizita/tur in sediul nostru pentru a descoperi in timp real informatiile despre echipamente, proces si personal.

Atunci cand iei legatura cu un reprezentant EUROMEDICS CRYO/BANK sau ne vizitezi, iti recomandam sa ai cu tine si o lista de intrebari/nelamuriri.

In timpul informarii vei primi un dosar complet cu toate formularele companiei.

Image 3314

Informatii despre intregul proces

Prelevare, Procesare, Stocare si eliberarea Certificatului.
Suna la EUROMEDICS CRYO/BANK in cazul in care ai nelamuriri.

Prelevarea si Transferul KIT-ului
 • Kit-ul de prelevare pe care il vei primi de la EUROMEDICS CRYO/BANK va trebui pastrat intr-un loc racoros si umbros, la temperatura camerei, inainte de nasterea bebelusului.
 • Informeaza din timp maternitatea aleasa de tine referitor la decizia de a continua procesul de prelevare a sangelui ombilical cu EUROMEDICS CRYO/BANK.
 • Studiaza cu atentie si completeaza documentele care vor trebui sa insoteasca in mod obligatoriu kit-ul de recoltare.
 • Lasi necompletate doar datele referitoare la copil pentru a fi completate in ziua nasterii.
 • Asigura-te ca ai luat cu tine, la maternitate, kit-ul de colectare si dosarul pe care l-ai primit de la EUROMEDICS CRYO/BANK.
 • Cand ajungi la maternitate, in ziua nasterii, predai medicului ginecolog sau moasei kit-ul de prelevare. Dosarul il pastrezi.
 • Colectarea de sange ombilical se poate face la orice maternitate publica sau privata.
 • Nu are importanta daca nasterea a fost naturala sau prin operatie de cezariana.
 • Prelevarea o face insusi medicul ginecolog/moasa.
 • Procedura dureaza doar 3-5 minute si se realizeaza in conditii de siguranta absoluta pentru nou-nascut si pentru mama.

Probele sunt aduse la laborator in cel mai scurt timp si in deplina siguranta. Transportul probei nu implica costuri suplimentare pentru parinti.

Compania noastra garanteaza primirea kitului de la maternitate in maximum de 6 ore si procesarea probei in maximum 48 ore de la recoltare.

Prelevarea se face dupa cum urmeaza:
 1. Imediat dupa nasterea bebelusului, medicul ginecolog taie cordonul ombilical si da asistentei nou-nascutul.
 2. Apoi, dupa ce curata si dezinfecteaza zona, extrage din cordonul ombilical, într-o punga de colectare care se gaseste in kit-ul de prelevare, furnizat de EUROMEDICS CRYO/BANK.
 3. Dupa recoltarea sangelui, personalul medical omogenizeaza bine sangele cu anticoagulantul din punga de prelevare, prin miscari usoare.
 4. Dupa finalizarea prelevarii de sange ombilical, fragmente de cordon (in functie de pachetul ales) si recoltarea sangelui mamei pentru teste aditionale, Kit-ul va fi pastrat de catre personalul medical la temperatura camerei, pana in momentul in care va fi preluat de catre curierul abilitat Euromedics CRYO/BANK, pentru a fi transportat catre laboratorul special amenajat al EUROMEDICS CRYO/BANK.

Imediat dupa nasterea bebelusului, parintii vor trebui sa informeze societatea EUROMEDICS CRYO/BANK telefonand la 0800 800 855 (apel gratuit).

Din acest moment, EUROMEDICS CRYO/BANK va continua toate actiunile, pentru ca acest kit de prelevare sa fie transferat in regim de urgenta la laboratorul societatii.

Kit-ul de prelevare care va contine: punga cu sangele de cordon ombilical al nou-nascutului; flacoanele cu fragmentele de cordon (in functie de pachetul ales); flacoanele cu probele de sange ale mamei, va fi preluat în aceeasi zi, in maximum cateva ore, de catre curierul nostru autorizat pentru transportul probelor biologice.

Image 2967

Procesarea probei prelevate

Punga cu sangele de cordon ombilical colectat este adusa in laboratorul Euromedics CRYO/BANK, unde este preluata de personalul nostru specializat, astfel incat valoroasele celule stem sa fie izolate si congelate in cel mai scurt timp posibil.

Imediat dupa primirea probei, datele mamei si ale nou-nascutului sunt inregistrate intr-o baza de date speciala. Fiecare proba primeste un cod unic de identificare (cod de bare) si astfel codul poate fi citit de un aparat special cu laser, cu ajutorul caruia putem verifica  datele probei.

Urmeaza controlul de calitate care cuprinde masurarea numarului de celule, controlul serologic si microbiologic al probei.

Verificarea volumului si numararea celulelor se realizeaza cu ajutorul unui analizor de hematologie, precum si prin citometrie de flux.
In continuare se face separarea sangelui de cordon ombilical in cele trei componente: plasma, eritrocitele si celulele stem impreuna cu celulele mononucleare.

Separarea sangelui de cordon ombilical se face in gradient de densitate. Separarea sangelui (reducerea de volum) este foarte importanta deoarece se pastreaza doar celulele nucleate totale si cantitatea de crioprotectant DMSO care se adauga este foarte mica (DMSO-ul este o substanta toxica pentru celule in cantitate mare).

Se realizeaza imunofenotiparea prin citometrie de flux si se determina numarul de celule CD45+, numarul de celule CD34+ (celulele stem) si viabilitatea acestor celule. Numarul de CD34+ este foarte important pentru centrul de transplant deoarece reprezinta numarul total de celule stem hematopoietice din proba respectiva (CD34+ este specific doar celulelor stem hematopoietice). Proba validata pentru congelare (viabilitate peste 70%) este transferata intr-o punga speciala (punga criogenica) si apoi supusa congelarii treptate. Viabilitatea celulara se realizeaza in sistem automat prin citometrie de flux.

Dupa ce a fost congelata treptat (cu ajutorul instrumentului Ice Cube 14 S) proba se pastreaza in carantina pana la validarea definitiva in functie de rezultatul testelor serologice si microbiologice.

Pastrarea probei se face in tanc cu vapori de azot si in casete metalice care permit atat pastrarea pe mai mult de 20 ani dar impiedica si contaminarea probelor.

Verificarea sterilitatii sangelui de cordon ombilical se realizeaza prin hemocultura in sistem automat Bactalert.

Tesutul de cordon ombilical este procesat prin doua metode: tesut procesat stocat pentru eventualele extrageri de celule stem mezenchimale si extragerea celulelor mezenchimale din gelatina Wharton.

Extragerea celulelor mezenchimale din gelatina Wharton se realizeaza printr-o metoda enzimatica iar tesutul procesat in varianta integrala este stocat pentru culturi ulterioare.

In conformitate cu organizatiile mondiale competente si cu cerintele U.E, trebuie sa se faca urmatoarele teste din sangele mamei, in timpul celei de-a 9 luna de sarcina sau cel tarziu in ziua nasterii, precum si la 4-6 luni dupa nastere:

 • Citomegalovirus
 • HIV I & II
 • HTLV I & II
 • Se face si testarea pentru siphilis.
Image 2638

Stocarea probei prelevate

Laboratorul nostru se afla intr-un spatiu special amenajat, în noul sediu – o investiție făcută de Euromedics în Bragadiru, Str. Unirii 83A, foarte aproape de Bucuresti si are in dotare aparatura de ultima generatie.

Camera de stocare este special amenajata, ventilata si monitorizata video 24/24h.

Temperatura si umiditatea din incapere, precum si temperaturile tancurilor de stocare sunt monitorizate non stop, cu acces online pentru personalul laboratorului Euromedics.

Criogenarea celulelor stem din sangele si tesutul cordonului ombilical se face in mod progresiv si controlat, dupa adaugarea unei substante crioprotectante, datorita careia celulele stem sunt protejate si raman viabile pentru zeci de ani in tancurile de stocare cu vapori de azot lichid, la temperaturi foarte scazute, apropiate de -196° C.

Intreaga procedura este inregistrata intr-un program computerizat, facilitand astfel gasirea fiecarei probe stocate in laboratorul Euromedics.

Punga finala de sange ce contine celulele stem izolate din sangele de cordon ombilical este asezata intr-o caseta speciala de protectie din metal si alaturi de criotuburile sterile ce contin celulele stem din tesut (gelatina Warton) sunt introduse intr-un aparat de ultima generatie, de congelare progresiva, unde, prin intermediul calculatorului, temperatura este scazuta treptat si cu precizie pana la -100° C , astfel incat integritatea si viabilitatea celulelor sa nu fie puse in pericol si apoi introduse in tancurile de stocare cu vapori de azot lichid, unde pot fi pastrate zeci de ani.

In fiecare tanc de stocare exista suporturi metalice etichetate, pentru casete si criotuburi, astfel incat fiecare proba este plasata intr-un anumit loc, cu propriul numar de identificare.

 

Eliberarea certificatului de stocare

Intreaga procedura de laborator si verificarea probei se realizeaza in decurs de o saptamana.

Toate datele despre sangele de cordon ombilical recoltat si tesutul de cordon ombilical, codul lui unic, numarul de celule stem hematopoietice si mezenchimale, precum si toate rezultatele testelor de laborator facute, sunt prezentate intr-un certificat final, care se preda parintilor.

Certificatul va putea fi util parintilor in cazul unui transplant, ce va fi eventual efectuat la recomandarea unui medic curant.

Pe certificatul de stocare sunt specificate urmatoarele:

 • numarul total de celule nucleate CD45+
 • numarul total de celule stem hematopoietice CD34+
 • numarul total de celule stem mezenchimale
 • viabilitatea celulara exprimata in procente
 • rezultatul testarii microbiologice a sangelui de cordon ombilical