Pentru cei ce suferă de scleroză multiplă există rareori speranțe. Afecțiunea degenerativă și incurabilă afectează nervii, generând o serie de simptome debilitante, care afectează totul: de la mișcare, vorbire și până la buna dispoziție. Iar în cele din urmă, pacienții sunt constrânși la o viață dusă într-un scaun cu rotile.

Dar iată că acum un progres uimitor a fost făcut în combaterea unor forme ale bolii, datorită studiilor privind terapia cu celule stem.

O cercetare internațională, care implică și medici din Sheffield, Marea Britanie, a utilizat transplanturi de celule stem pentru a opri progresia acestei afecțiuni la unii pacienți și a alina simptomele la alții.

Scleroza multiplă afectează aproximativ 100.000 de persoane doar din Marea Britanie. Sistemul imunitar se „întoarce” spre interior și atacă nervii și învelișul protector al acestora, provocând inflamații și, în cele din urmă, afectează creierul și măduva spinării.

Până în prezent, tratamentul acestei afecțiuni s-a bazat în principal pe medicamente care ajută la înfrânarea sistemului imunitar și la minimizarea celor mai grave simptome, dar nu oprește în realitate boala.

Un nou tratament, de zece ori mai eficient!

Tratamentul cu noi celule stem, cunoscut sub numele de AHSCT, este radical diferit. Acesta implică recoltarea celulelor stem din sângele propriu și a măduvei osoase a pacienților înainte de a reduce activitatea sistemului imunitar printr-o doză mare de chimioterapie.

Apoi, celulele stem sunt folosite pentru repopularea măduvei osoase pentru a produce celule noi, sănătoase, care reponesc sistemul imunitar.

Aceasta înseamnă că celulele nervoase nu mai sunt atacate, ceea ce previne avansarea bolii. Daunele deja produse nu se pot inversa, de aceea acest tratament funcționează cel mai bine înainte ca afecțiunea să provoace deja dizabilități.

În studiul recent, 110 pacienți au fost împărțiți în două grupuri. Din cei 55 de pacienți care au primit tratamentul cu celule stem, doar 6% au recidivat, după trei ani. În schimb, din cei 55 de pacienți cărora li s-au administrat medicamente standard, 60% au suferit o recidivă.

Printre pacienții care au beneficiat de terapia cu celule stem este și Jodi Jackson, de 42 de ani.

Mamă a trei copii, din Hertfordshire, ea a fost diagnosticată cu scleroză multiplă în luna martie a anului trecut și i sa spus că în 12 luni va fi într-un scaun cu rotile.

În ciuda faptului că a fost sfătuită să nu urmeze tratamentul cu celule stem, din cauza riscurilor implicate – deoarece sistemul imunitar este îndepărtat și organismul devine foarte vulnerabil la infecții – Jodi Jackson s-a decis să urmeze tratamentul, de dragul copiilor săi.

Sub îndrumarea medicului hematolog Dr Majid Kazmi, lui Jodi i-au fost prelevate celule stem din sânge și din măduva osoasă, înainte de a începe un proces de chimioterapie de șase zile. Celulele stem i-au fost apoi transplantate înapoi în sânge.

Apoi, ea a vazut cum îi dispar toate simptomele active ale bolii.  „A fost dur”, recunoaște ea. „Am avut halucinații, grețuri, arsuri și ulcerații la nivelul gurii. Trebuia să stau într-o încăpere sigilată, cu oxigen purificat, pentru a preveni infecția. Dar aș face totul din nou fără să stau pe gânduri.”

 „În majoritatea zilelor, aveam dureri severe, mă simțeam extenuată și aveam probleme cu mersul”, mai spune ea. „ Acum, durerea a dispărut mai mult sau mai puțin și mi-am recuperat energia. A avea un timp suplimentar fără handicap, cât timp copiii mei sunt mici, este incredibil.”

După cinci luni, Jodi a reușit să se întoarcă la sala de gimnastică, timp de patru zile pe săptămână și acum intenționează să alerge la maratonul din New York. Iar cele mai recente investigații au arătat că boala nu mai este activă.

Tratament deja diponibil în Anglia

Profesorul John Snowden, director la Spitalul Royal Hallamshire din Sheffield, spune: „Trebuie să fim precauți… Dar unii pacienți au scăpat de scleroza multiplă de mai mulți ani. Dacă se va întoarce vreodată, nu știm încă”.

Prof. Dr. Basil Sharrack, director al Clinicii de Cercetare MS la Sheffield Teaching Hospitals, care a condus filiala din Marea Britanie a studiului, adaugă: „Acest tratament este mai ales pentru pacienții cu boală foarte activă care nu răspund la terapia standard. E foarte agresiv, dar pare să funcționeze”.

Tratamentul este disponibil acum în Anglia, pentru cei care au fost evaluați ca fiind adecvați aplicării sale: pacienții de scleroză multiplă cu recidivă (care afectează 85% dintre bolnavi), care au suferit de această boală mai puțin de un deceniu, nu au încă dizabilități și sunt sub 45 de ani.

Oficialii englezi care coordonează acest program mai afirmă și că prețul tratamentului va varia în funcție de fiecare pachet specific de îngrijire individuală, dar un cost mediu este aproximat la 80.000 de lire sterline.

Jodi Jackson, în vârstă de 42 de ani, a reușit să inverseze simptomele sclerozei multiple după un tratament privat la un spital din Londra.
Foto preluată din www.dailymail.co.uk

Sursa: https://www.dailymail.co.uk/health/article-6196461/Scientists-hail-stem-cell-revolution-treat-previously-incurable-conditions.html