Cercetatorii au descoperit un nou tratament care folosește celule stem recoltate la naștere.

Bebelușii născuți cu defecte congenitale ale boltei palatine se confruntă, în general, cu cel puțin trei intervenții chirurgicale reconstructive în timpul copilăriei.

Dar tratarea acestora ar putea fi cu mult mai mai ușoară, după ce medicii din Bogota, Columbia, au folosit pentru prima dată celule stem recoltate din sângele ombilical pentru a vindeca malformația din cerul gurii unui copil.

Acest nou mod de tratare a unor astfel de afecțiuni oferă speranțe pentru o dublă victorie: opțiuni de tratament mai bune pentru copiii cu defecte congenitale, plus un nou progres făcut în tratamentele cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere.

Malformații dificil de tratat

O fisură în bolta palatină apare atunci când țesutul din cerul gurii unui copil nenăscut nu se unește complet. Copiii care se nasc cu astfel de defecte congenitale se confruntă deseori cu dificultăți de alimentație, probleme de respirație, impedimente de vorbire, tulburări ale auzului, anomalii dentare și un risc crescut de infecții ale urechii. Astfel de malformații afectează în medie aproximativ 2700 de copii, doar în Statele Unite, în fiecare an.

De obicei, medicii efectuează prima intervenție chirurgicală când copilul are între 6 și 12 luni. Când copilul are o vârstă de aproximativ 8 ani, medicii efectuează, în mod normal, o grefă osoasă, luând oase din altă parte a corpului copilului, de obicei din șold, și realizează o grefă în gura copilului pentru a închide fisura. Transplantul osos prezintă complicații potențiale și supune copilul la una sau mai multe intervenții chirurgicale suplimentare.

„Sudură” cu celule stem

În studiul publicat în Jurnalul de Chirurgie craniofacială, se arată cum cercetătorii au izolat celule stem din cordonul ombilical al unui copil și le-au congelat pentru o utilizare ulterioară. Când copilul a ajuns la vârsta de 5 luni, medicii au folosit o mică bucată de biomaterial absorbabil pentru a construi o schelă și pentru a acoperi decalajul din maxilarul superior. Apoi au injectat celulele stem.

Oasele noi au crescut și au închis fisura, oferind un suport bun pentru dezvoltarea normală a dinților și făcând grefarea osoasă inutilă. La vârsta de 5 ani, copilul a prezentat o grosime normală a osului maxilarului.

Celulele stem din sângele din cordonul ombilical se pot dezvolta în aproape orice tip de celulă și au fost utilizate în diverse studii medicale pentru regenerarea sau vindecarea țesuturilor.

Medicii pot colecta cu ușurință celulele stem din sângele ombilical, iar procedura nu prezintă nici un risc pentru copil sau mamă.

Surse:
https://world.wng.org/content/cord_blood_stem_cells_win_again

https://insights.ovid.com/crossref?an=00001665-201809000-00021&clickthrough=y