La inceputul lunii decembrie 2017 – transmit agentiile de presa si presa locala din Iasi – a avut loc o premiera medicala in Iasi.

Unui barbat de 47 de ani diagnosticat cu un cancer rar – mielom multiplu, cunoscut si cu numele de Boala Kahler, i-au fost transplantate celule stem hematopoietice, de catre medicii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi Transplantul a fost necesar pentru a compensa efectele chimioterapiei si radioterapiei intensive menite sa distruga cat mai multe din celulele tumorale. Si aceasta, deoarece intensitatea unui astfel de tratament atrage dupa sine si o alterare profunda a maduvei osoase, reintroducerea de celule stem avand ca rol refacerea maduvei.

Celulele stem hematopoietice folosite in aceasta operatie au fost recoltate in prealabil de la acelasi pacient. O astfel de recoltare este desigur invaziva, dificila si dureroasa, spre deosebire de recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la nastere.

Celulele prelevate pe 13 noiembrie au fost transportate la Institutul Fundeni din Capitala pentru prelucrare si testare in banca de celule stem, inainte de a fi retrimise la Iasi, pentru realizarea autotransplantului (transplant autolog).

Pe 20 noiembrie, medicii de la IRO au mai realizat si o alta recoltare de celule stem, de la un al doilea pacient, care va beneficia, la randul sau, de un transplant medular tot in luna decembrie.

Compartimentul de transplant celule stem hematopoetice de la IRO Iasi a fost realizat dupa o investitie a Ministerului Sanatatii de 3,3 milioane de lei. „Dupa derularea tuturor procedurilor necesare, putem spune ca suntem pregatiti pentru a realiza aceasta procedura la Iasi“, au precizat oficialii IRO intr-un comunicat de presa.

Pentru ingrijirea complexa a celor doi pacienti, Ministerul Sanatatii a alocat institutului iesean 177.000 de lei.

In cazul in care apare necesitatea unui transplant autolog, Euromedics CRYO/BANK ofera clientilor sai, care au recoltate celulele stem inca de la nastere, un program de suport financiar de pana la 60.000 Euro.