Studiile realizate in domeniul diferentierii celulelor stem, ne permit o mai buna intelegere, atat a dezvoltarii celulelor normale, cat si a mecanismelor moleculare implicate in aparitia unor conditii medicale grave, cum ar fi cancerul si malformatiile congenitale.

In prezent, celulele stem pluripotente devin o posibila sursa regenerabila, de inlocuire a celulelor si tesuturilor, devenind astfel alternativa de tratament intr-o multitudine de boli, inclusiv boala Parkinson, scleroza laterala amiotrofica, diabet, boli cardiace, artrita etc.

In iunie 2013, Ministerul Sanatatii din Japonia a aprobat utilizarea celulelor stem pluripotente induse (celule iPS), in studiile clinice realizate pe oameni.
Cercetatorii de la Centrul Riken de Biologie Experimentala (Japonia) isi propun sa utilizeze celulele iPS cu scopul de a trata degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV).
DMLV reprezinta principala cauza de scadere a vederii la persoanele cu varsta >50 de ani, care afectează regiunea centrală a retinei, macula, locul unde exista concentratia maxima a celulelor fotoreceptoare responsabile de vederea fina.

In acest studiu pilot, vor fi recrutati sase pacienti, care nu au obtinut raspuns la tratamentul conventional si care au varsta de cel putin 50 de ani.
Cercetatorii japonezi vor reprograma celule tegumentare obtinute anterior de la fiecare pacient inclus in studiu, transformandu-le in celule iPS cu scopul de a le directiona spre formarea de epitelu pigmentar retinian.

Epiteliul pigmentar deteriorat va fi indepartat din ochii pacientilor si va fi inlocuit cu aceste celule epiteliale nou diferentiate din celulele tegumentare.
Studiul pilot se va concentra in mod special pe siguranta pacientilor care vor fi monitorizati indeaproape notandu-se orice tip de complicatie pe o perioada de patru ani de la momentul interventiei.

Dr. Kanji Takahashi, seful departamentului de oftalmologie de la Spitalul Universitar Kansai (Hirokata), a declarat pentru AFP ca acest studiu reprezinta o speranta pentru pacientii cu DMLV, dar ca probabil vor mai trece cativa ani pana cand tratamentul sa contribuie efectiv la imbunatatirea acuitatii vizuale.