Un grup de cercetatori au dezvoltat celule stem embrionare umane (CSEu) din celule ale pielii obtinute de la un adult, potrivit unei lucrari publicate recent in Cell Stem Cell (Aprilie 2014). Echipa de cercetare condusa de Dong Ryul Lee de la Institutul CHA Stem Cell din Coreea si Robert Lanza de la Compania Advanced Cell Technologies, a utilizat transferul nuclear de celule somatice (TNCS), o tehnica in care nucleul unui ovocit este indepartat si inlocuit cu nucleul unei celule donator, tehnica fiind aceeasi care a fost utilizata in 1996, pentru a clona oaia Dolly.

Desi, in anul 2013 tehnica a fost utilizata pentru prima data pentru a crea CSE umane de la / dintr-un un nucleu donator obtinut de la un copil, studiul actual a utilizat celule ale pielii obtinute de la doi barbati: unul de 35 de ani si celalalt mai in varsta, de 75 ani. Lanza a mentionat ca „exista multe boli, fie ca este vorba de diabet, Alzheimer sau boala Parkinson, aparitia acestora creste, de obicei, cu varsta”, astfel incat crearea de celule stem utilizand ADN de la donatori mai in varsta este mai utila decat de la nou-nascuti, pentru gasirea de tratamente medicale.

In ciuda succesului TNCS la diferite animale, generarea de linii CES umane prin TNCS a fost extrem de dificila, cu doar o singura publicatie care demonstreaza utilizarea sa pana in prezent.

Unele intrebari si provocari, raman, ceea ce nu este surprinzator pentru o astfel de tehnologie noua. Motivul sau motivele exacte, de ce stabilirea unor linii CES umane cu TNCS este mult mai dificila decat este pentru alte specii ramane sa fie determinata, desi rezultatele care sunt raportate in acest studiu sugereaza ca aneuploidia nu este un factor major. Un obstacol suplimentar ar fi ca eficienta ramane o provocare. In studiul prezent, doua linii celulare au fost realizate dintr-un total de 77 de ovocite umane.

Dar, cum studiile sunt la inceput pentru TNCS umane se poate spune ca o continuare a perfectionarii tehnologiei va stimula eficienta. Cu toate acestea, rezultatele, aduc in prim-plan, preocupari vechi de bioetica. „Acest lucru si fiecare progres tehnic in clonarea de tesut uman ridica posibilitatea ca cineva il va folosi pentru a clona o fiinta umana, si ca este o perspectiva de care toata lumea este impotriva”.

In studiul prezent a fost confirmat faptul ca modificarile aduse procedurilor traditionale TNCS ale lui Tachibana et al. (1) permit generarea de CSE umane utilizand transferul nuclear, iar perfectionarea acestui protocol permite generarea CSE umane utilizand donatori adulti.

In ciuda modificarilor epigenetice si altora asociate varstei, ce ar putea impiedica reprogramarea, donatori adulti de varsta medie si varstnici poate fi folositi pentru a genera celule stem pluripotente utilizand transplantul nuclear.

Constatarile cercetatorilor cu privire la efectul ajustarii intervalului post-fuziune, de asemenea, sugereaza ca optimizarea in continuare a protocoalelor TNCS poate permite ca aceasta abordare sa fie utilizata la scara mai larga in medicina regenerativa.

Bibliografie: 1. Tachibana M et al. Human embryonic stem cells derived by somatic cell nuclear transfer. Cell. 153(6):1228-38, 2013