fbpx

Ce sunt celulele stem?

 Primele celule care se formeaza in embrion sunt celulele STEM. Din ele se formeaza apoi toate organele, oasele, pielea. 

   Astfel, ele sunt „caramizile” corpului uman.

   Spre deosebire de alte celule din corp, care prin diviziune pot naste doar celule identice cu ele insele, celulele STEM (in majoritatea lor) nu sunt „specializate” de la inceput. Ele se pot dezvolta in oricare din cele 220 de tipuri de celule prezente in corpul uman.

   Mai mult, celulele STEM se pot auto-genera, se pot multiplica de nenumarate ori. Se formeaza incontinuu si ne reinnoiesc permanent sangele, maduva oaselor si sistemul nostru imunitar.

   Asadar, celulele stem au capacitatea extraordinara de a crea noi tesuturi, atunci cand se divid si se dezvolta, ceea ce le face sa aiba un potential terapeutic mare, pentru afectiuni ale tuturor organelor.

Celulele STEM sunt astfel celulele care creaza viata.  In forma lor cea mai pura, le gasim in sangele si tesutul cordonului ombilical. Un dar primit la nastere, care merita sa fie pastrat. 

„Materia prima” pentru Medicina regenerativa

   Celulele stem reprezinta o alternativa importanta pentru transplant in boli hematologice, genetice si oncologice. Si nu numai, dupa cum o arata cercetarile cele mai recente.

   Utilitatea lor a fost deja dovedita nu doar in studii numeroase, ci si prin transplaturi reusite, in toata lumea.

 • au fost deja realizate peste 30.000 de transplanturi folosind celule stem recoltate la naștere
 • mai bine de 100 de operatii de transplant si in Romania, la Fundeni
 • Singurul mod de tratament (pana acum) pentru unele afectiuni grave, cronice sau acute 
 • Exista deja terapii si tratamente pentru peste 80 de boli si afectiuni
 • Si numarul lor creste!

  Medicina regenerativa, una dintre cele mai recente ramuri ale medicinei, se bazeaza tocmai pe capacitatile celulelor stem, folosindu-le in tratamente si terapii din ce in ce mai variate.

Ce recoltam la nastere?

CELULELE STEM HEMATOPOIETICE:

   Celulele stem hematopoietice sunt celule sanguine care pot da nastere altor tipuri de celule sanguine. Ele sunt responsabile pentru mentinerea constanta a protectiei imune a fiecarui tip de celula a organismului si se pot reinnoi si diferentia in diferite tipuri de celule specializate, pot stimula maduva osoasa si pot sa actioneze asupra apoptozei celulare. Aceste celule sunt capabile de o vindecare tintita; astfel, in cazul unei maladii, celulele stem hematopoietice vor „sti” exact unde trebuie sa actioneze.

CELULELE STEM MEZENCHIMALE:

   Celulele mezenchimale, recoltate din gelatina Wharton sunt celule nediferentiate multipotente, care se pot dezvolta ulterior in celule pentru organe si tesuturi. Studiile si experimentele de laborator, arata ca din celulele stem mezenchimale se pot reface tesuturi ca cel osos, cel cartilaginos, dentar, pentru valvele inimii, tesut hepatic si chiar tesut nervos. Desi aflate in stadiul de cercetare, oamenii de stiinta sunt foarte optimisti in ceea ce priveste utilizarea acestui tip de celule stem in viitor, in medicina regenerativa.

TESUTUL CORDONULUI OMBILICAL – O sursa bogata de celule mezenchimale.

De ce sa recoltam celulele stem la nastere?

   La nasterea bebelusului, dupa taierea cordonului ombilical, o cantitate importanta de sange bogat in celule stem ramane in acesta, oferind posibilitatea recoltarii imediate.

   Celulele stem sunt apoi prelevate si izolate in laboratoare specializate si pastrate prin criogenare, pentru o eventuala intrebuintare in viitor.

 • Posibilitatea recoltarii acestor celule exista astfel doar o data in viata.
 • Celulele stem din sangele de cordon ombilical sunt mai numeroase, fata de cele mature, si au o probabilitate mai mare de a produce tesuturi umane.
 • Sunt cele mai tinere, mai puternice, mai putin specializate d.p.d.v. imunologic si cele mai sanatoase celule de care dispune organismul.
 • Nu au fost influentate de efectele nocive ale mediului si nici de stilul de viata.
 • Sangele din cordonul ombilical poate fi recoltat atat in timpul unei nasteri normale, cat si in timpul unei nasteri prin cezariana.
 • Prelevarea lor este neinvaziva si nu influenteaza in nici-un mod cursul natural al nasterii.
 • Aceasta recoltare este facila si nedureroasa, in comparatie cu recoltarea celulelor mature, din maduva.
 • Criogenarea celulelor stem permite pastrarea lor timp indelungat, pentru o eventuala  utilizare in viitor.

 Celulele stem din sangele de cordon ombilical constituie un dar pretios cu proprietati terapeutice unice.

Compatibilitatea celulelor stem

   Celulele stem sunt perfect compabile cu copilul de la care s-au recoltat, iar gradul de compabilitate pentru transplantul la alte persoane se stabileste in functie de o testare specifica.

   Un grad mare de compabilitate exista mai ales intre fratii provenind din aceiasi parinti, dar compatibilitatea poate fi extinsa si la alti membri ai familiei.

   Niveluri de compatibilitate a celulelor stem recoltate la nastere

 • copilul de la care s-a recoltat -100%
 • frati sau surori – cca.75%
 • parinti – 50% (cel mai probabil)
 • bunici si alte rude apropiate – sub 50%

Probabilitatea ca, la un moment dat in viata, un copil sa aiba nevoie de propriile lui celule stem, din sangele cordonului ombilical, este de 1/400.

VIDEO INFORMATIVE:

Articole care te-ar putea interesa:

Celulele stem din cordonul ombilical vindecă defecte congenitale

Cercetatorii au descoperit un nou tratament care folosește celule stem recoltate la naștere.
Bebelușii născuți cu defecte congenitale ale boltei palatine se confruntă, în general, cu cel puțin trei intervenții chirurgicale reconstructive în timpul copilăriei.
Dar tratarea acestora ar putea fi cu mult mai mai ușoară, după ce medicii din Bogota, Columbia, au folosit pentru prima dată celule stem recoltate din sângele ombilical pentru a vindeca malformația din cerul gurii unui copil.
Acest nou mod de tratare a unor astfel de afecțiuni oferă speranțe pentru o dublă victorie: opțiuni de tratament mai bune pentru copiii cu defecte congenitale, plus un nou progres făcut în tratamentele cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere.

Citeste articolul >>>

Paraliziile pot fi vindecate și chiar preîntâmpinate

Un bărbat paralizat și-a recâștigat posibilitatea de a-și folosi brațele și mâinile, după terapia cu celule STEM.
Tânărul de 20 de ani din Bakersfield (SUA), care suferise un teribil accident de mașină ce l-a lăst paralizat total de la gât în jos, a participat la un studiu clinic de terapie experimentală cu celule Stem.
Studiul experimental i-a adus lui Kris Bosen recâștigarea senzațiilor în brațe și mâini, după doar două săptămâni. Iar, recent, după câteva luni de la prima intervenție, el a devenit capabil să se hrănească, să-și utilizeze telefonul mobil și… să-și îmbrățișeze din nou familia!
Oamenii de știință cred, totodată, că celulele stem pot chiar mai mult decât să vindece paralizia, pot chiar să prevină o astfel de afecțiune. o arată noile studii…

Citeste articolul >>>

Celulele stem pot fi capabile să repare dinții deteriorați.

Celulele stem au utilizări nesfârșite. Un nou studiu arată că aceste celule pot aduce la viață și dinții pe jumătate morți. Aplicațiile potențiale ale tratamentului merg însă și mult mai departe decât sănătatea dentară.
Jumătate dintre copii suferă fel de fel de leziuni dentare. Uneori acestea sunt nu doar la dinții pe care îi vor pierde oricum, ci și la cei deja permanenți. În unele cazuri, trauma poate întrerupe alimentarea cu sânge a unui dinte și putrezirea pulpei vii din interior; o afecțiune numită “pulpă necrozată “. Aceasta duce adesea la pierderea dinților. Tratamentul existent până acum este adesea nesatisfăcător.

Citeste articolul >>>

Încă o șansă la viață

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, serbată în fiecare an în septembrie, a fost lansată luni 17.09.2018 Campania “Donează o șansă la viață!”, susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate “Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale” – se arată într-un comunicat de presă preluat de news.ro.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat cu această ocazie: „Campania ‚Donează o șansă la viață’ reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice”.
Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57 de mii numărul celor înregistrați în România.

Citeste articolul >>>
ro_RORomână