fbpx

Ce sunt celulele stem?

 Primele celule care se formeaza in embrion sunt celulele STEM. Din ele se formeaza apoi toate organele, oasele, pielea. 

   Astfel, ele sunt „caramizile” corpului uman.

   Spre deosebire de alte celule din corp, care prin diviziune pot naste doar celule identice cu ele insele, celulele STEM (in majoritatea lor) nu sunt „specializate” de la inceput. Ele se pot dezvolta in oricare din cele 220 de tipuri de celule prezente in corpul uman.

   Mai mult, celulele STEM se pot auto-genera, se pot multiplica de nenumarate ori. Se formeaza incontinuu si ne reinnoiesc permanent sangele, maduva oaselor si sistemul nostru imunitar.

   Asadar, celulele stem au capacitatea extraordinara de a crea noi tesuturi, atunci cand se divid si se dezvolta, ceea ce le face sa aiba un potential terapeutic mare, pentru afectiuni ale tuturor organelor.

Celulele STEM sunt astfel celulele care creaza viata.  In forma lor cea mai pura, le gasim in sangele si tesutul cordonului ombilical. Un dar primit la nastere, care merita sa fie pastrat. 

„Materia prima” pentru Medicina regenerativa

   Celulele stem reprezinta o alternativa importanta pentru transplant in boli hematologice, genetice si oncologice. Si nu numai, dupa cum o arata cercetarile cele mai recente.

   Utilitatea lor a fost deja dovedita nu doar in studii numeroase, ci si prin transplaturi reusite, in toata lumea.

 • au fost deja realizate peste 30.000 de transplanturi folosind celule stem recoltate la naștere
 • mai bine de 100 de operatii de transplant si in Romania, la Fundeni
 • Singurul mod de tratament (pana acum) pentru unele afectiuni grave, cronice sau acute 
 • Exista deja terapii si tratamente pentru peste 80 de boli si afectiuni
 • Si numarul lor creste!

  Medicina regenerativa, una dintre cele mai recente ramuri ale medicinei, se bazeaza tocmai pe capacitatile celulelor stem, folosindu-le in tratamente si terapii din ce in ce mai variate.

Ce recoltam la nastere?

CELULELE STEM HEMATOPOIETICE:

   Celulele stem hematopoietice sunt celule sanguine care pot da nastere altor tipuri de celule sanguine. Ele sunt responsabile pentru mentinerea constanta a protectiei imune a fiecarui tip de celula a organismului si se pot reinnoi si diferentia in diferite tipuri de celule specializate, pot stimula maduva osoasa si pot sa actioneze asupra apoptozei celulare. Aceste celule sunt capabile de o vindecare tintita; astfel, in cazul unei maladii, celulele stem hematopoietice vor „sti” exact unde trebuie sa actioneze.

CELULELE STEM MEZENCHIMALE:

   Celulele mezenchimale, recoltate din gelatina Wharton sunt celule nediferentiate multipotente, care se pot dezvolta ulterior in celule pentru organe si tesuturi. Studiile si experimentele de laborator, arata ca din celulele stem mezenchimale se pot reface tesuturi ca cel osos, cel cartilaginos, dentar, pentru valvele inimii, tesut hepatic si chiar tesut nervos. Desi aflate in stadiul de cercetare, oamenii de stiinta sunt foarte optimisti in ceea ce priveste utilizarea acestui tip de celule stem in viitor, in medicina regenerativa.

TESUTUL CORDONULUI OMBILICAL – O sursa bogata de celule mezenchimale.

De ce sa recoltam celulele stem la nastere?

   La nasterea bebelusului, dupa taierea cordonului ombilical, o cantitate importanta de sange bogat in celule stem ramane in acesta, oferind posibilitatea recoltarii imediate.

   Celulele stem sunt apoi prelevate si izolate in laboratoare specializate si pastrate prin criogenare, pentru o eventuala intrebuintare in viitor.

 • Posibilitatea recoltarii acestor celule exista astfel doar o data in viata.
 • Celulele stem din sangele de cordon ombilical sunt mai numeroase, fata de cele mature, si au o probabilitate mai mare de a produce tesuturi umane.
 • Sunt cele mai tinere, mai puternice, mai putin specializate d.p.d.v. imunologic si cele mai sanatoase celule de care dispune organismul.
 • Nu au fost influentate de efectele nocive ale mediului si nici de stilul de viata.
 • Sangele din cordonul ombilical poate fi recoltat atat in timpul unei nasteri normale, cat si in timpul unei nasteri prin cezariana.
 • Prelevarea lor este neinvaziva si nu influenteaza in nici-un mod cursul natural al nasterii.
 • Aceasta recoltare este facila si nedureroasa, in comparatie cu recoltarea celulelor mature, din maduva.
 • Criogenarea celulelor stem permite pastrarea lor timp indelungat, pentru o eventuala  utilizare in viitor.

 Celulele stem din sangele de cordon ombilical constituie un dar pretios cu proprietati terapeutice unice.

Compatibilitatea celulelor stem

   Celulele stem sunt perfect compabile cu copilul de la care s-au recoltat, iar gradul de compabilitate pentru transplantul la alte persoane se stabileste in functie de o testare specifica.

   Un grad mare de compabilitate exista mai ales intre fratii provenind din aceiasi parinti, dar compatibilitatea poate fi extinsa si la alti membri ai familiei.

   Niveluri de compatibilitate a celulelor stem recoltate la nastere

 • copilul de la care s-a recoltat -100%
 • frati sau surori – cca.75%
 • parinti – 50% (cel mai probabil)
 • bunici si alte rude apropiate – sub 50%

Probabilitatea ca, la un moment dat in viata, un copil sa aiba nevoie de propriile lui celule stem, din sangele cordonului ombilical, este de 1/400.

VIDEO INFORMATIVE:

Articole care te-ar putea interesa:

Tratamentul anti-îmbătrânire cu celule stem se dovedește a fi de succes

Este firesc să nu ne gândim la boli și la îmbătrânire când suntem tineri și sănătoși. Dar prevederea este cea care ne poate schimba viața în bine, într-un viitor care uneori vine mai repede decât ne așteptăm.
Îmbătrânirea este un proces destul de complicat în care celulele mor, în cele din urmă, după ce s-au deteriorat progresiv, în timp. Atunci când o persoană ajunge la maturitate, poate deja să înceapă să întâlnească anumite probleme fizice asociate vârstei înaintate, probleme ce pot fi tratate anti-îmbătrânire cu celule stem.
Celulele stem au un efect special anti-îmbătrânire, prin repararea și regenerarea diferitelor organe care au fost distruse de stres ori de diferite substanțe toxice întâlnite în viața noastră de zi cu zi.
Recent au fost publicate rezultatele a două studii clinice la om, privind o terapie cu celule stem, care poate inversa simptomele debilizării asociate înaintării în vârstă. Cercetările indică faptul că un astfel de tratament de referință este și sigur, dar și impresionant de eficient în combaterea factorilor-cheie ai procesului de îmbătrânire.
Chiar dacă studiile recente de la Universitatea din Miami au folosit celule stem de la donatori, deja există în lume clinici care oferă tratamente anti-îmbătrânire cu celule stem recoltate din cordonul ombilical.

Citeste articolul >>>

Rezultate recente încurajatoare privind tratamentele cu celule stem împotriva infarctului miocardic ​

Dintre toate afecţiunile cardiovasculare, cele coronariene, dintre care face parte şi infarctul, au fost cauza celui mai mare număr de decese, potrivit unui raport al European Heart Network, publicat în anul 2017. Dar terapiile și tratamentele cu celule stem deja aplicate, ca și studiile în desfășurare, aduc noi speranțe.
În studiile de la Barts Health NHS Trust (Marea Britanie), au fost extrase celule stem de la pacienți și reinjectate inapoi, în țesutul inimii. Celulele stem au generat noi vase de sânge și țesuturi cardiace, încurajând efectiv inima să se vindece.
O activitate similară se efectuează cu rezultate pozitive și la pacienții născuți cu insuficiență cardiacă
Acum chiar, în noiembrie, este programat să se desfășoare un studiu privind terapia bolilor de inimă cu celule stem, la Spitalul Royal Brompton.
Iar rezultatele recente ale cercetătorilor de la Universitatea din Würzburg (Germania) aduc acum o abordare nouă pentru tratamentul infarctului miocardic.

Citeste articolul >>>

O fetiță de 5 ani are un sistem imunitar nou, generat de propriile celule stem

Evie s-a născut cu o afecțiune numită imunodeficiență combinată severă. Prognosticul a fost devastator: copiii netratați născuți cu o astfel de boală mor de obicei în primii doi ani de viață. Practic vorbind, Evie nu avea absolut nici un fel de sistem imunitar. Chiar și frigul obișnuit putea s-o omoare.
Dar s-a ivit speranța, când cuplul și-a dus nou-născutul la UCLA, unde a fost dezvoltat un tratament revoluționar, după trei decenii de cercetare a celulelor stem de către Dr. Donald Kohn.
Acolo, Evie a suferit un transplant de celule stem prelevate din propriul sânge, care au fost reprogramate genetic și apoi reintroduse în corpul ei. Aceste celule stem reprogramate au generat un nou sistem imunitar.
În aproximativ șase săptămâni, noul sistem imunitar al lui Evie s-a dezvoltat fără efecte secundare. Numărul de celule T a început să crească și capacitatea sa de a lupta împotriva bolilor și infecțiilor a devenit mai puternică, după cum au observat părinții săi…

Citeste articolul >>>

Combaterea sclerozei multiple

Pentru cei ce suferă de scleroză multiplă există rareori speranțe.
Dar iată că acum un progres uimitor a fost făcut în combaterea unor forme ale bolii, datorită studiilor privind terapia cu celule stem.
Printre pacienții care au beneficiat de terapia cu celule stem este și Jodi Jackson, de 42 de ani, din Hertfordshire, diagnosticată cu scleroză multiplă în luna martie a anului trecut.
După cinci luni de tratament, Jodi a reușit să se întoarcă la sala de gimnastică, timp de patru zile pe săptămână și acum intenționează să alerge la maratonul din New York. Iar cele mai recente investigații au arătat că boala nu mai este activă.
Tratamentul este disponibil acum în Anglia.

Citeste articolul >>>

Imunoterapie prin transplant de celule stem

Transplantul autolog standard de celule stem poate să fie considerat de-acum, realmente, ca fiind imunoterapie, arată cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Center (Seattle, Washington)
Noi cercetări sugerează că transplantul de celule stem este eficient nu doar ca un ajutor adus administrării chimioterapiei în doze mari, ci mai mult de atât, chiar aduce schimbări benefice pentru sistemul imunitar.
„Transplantul autolog creează un mediu pentru resetarea răspunsului imun împotriva mielomului și printr-o serie de manevre terapeutice acesta poate fi îmbunătățit”, a declarat Dr. Geoffrey Hill de la Fred Hutchinson Cancer Center, cercetător principal.
Urmatorul pas al cercetătorilor este să încerce transplantul autolog de celule stem ca o platformă pentru a efectua o serie de alte terapii imunitare.

Citeste articolul >>>
ro_RORomână