Un studiu, coordonat de Dr. Guy Sauvageau – investigator principal la IRIC si hematolog la Spitalul Maisonneuve-Rosemont, are potentialul de a multiplica de 10 ori numarul de unitati de sange din cordonul ombilical, disponibile pentru un transplant la om.

In plus, se va reduce considerabil complicatiile asociate cu transplantul de celule stem.

De asemenea, acestea vor fi deosebit de utile pentru pacientii non-caucazieni, pentru care donatorii compatibili sunt dificil de identificat.

Studiul clinic care va utiliza o molecula nou descoperita, numita UM171 in onoarea Universitatii din Montreal si un nou tip de bioreactor dezvoltat pentru cultura celulelor stem va fi initiat in decembrie 2014 in colaborare cu Universitatea din Toronto la Spitalul Maisonneuve-Rosemont.

„Acesta noua molecula, impreuna cu noua tehnologie a bioreactorului va permite miilor de pacienti din lume accesul la un transplant mai sigur de celule stem. Avand in vedere ca in prezent multi pacienti nu pot beneficia de un transplant de celule stem din cauza lipsei de donatori care sa fie compatibili, aceasta descoperire pare a fi foarte promitatoare pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer”.

Semnificatia acestei noi descoperiri este de asa natura incat, in timp, rezultate clinice concludente ar putea revolutiona tratamentul leucemiei si al altor boli de sange asociate (mielom, limfom, etc.).

Sangele ombilical de la nou-nascuti este o sursa excelenta de celule stem hematopoietice pentru transplanturi de celule stem, deoarece sistemul lor imunitar este inca imatur, iar celulele stem au o probabilitate mai mica de a induce o reactie imuna adversa la primitor.

In plus, compatibilitatea imunologica intre donator si primitor nu este necesara a fi perfecta, spre deosebire de un transplant de maduva osoasa.

Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri numarul de celule stem obtinute dintr-un cordon ombilical este mult prea mic pentru tratarea unui adult.

Cu noua molecula UM171 va fi posibil sa se inmulteasca celule stem in cultura si sa se produca suficient de multe pentru a trata adulti, in special cei care nu sunt caucazieni si care din cauza lipsei de donatori au acces limitat la transplanturi.