Cercetatorii in regenerarea tesutului osos sunt de parere ca au facut un progres semnificativ in favoarea celor care sufera de traume osoase, boli sau defecte, cum ar fi osteoporoza.

Cercetatorii medicali de la Universitatea Keele si Nottingham, au descoperit ca nanoparticulele magnetice, acoperite cu proteine de directionare, pot stimula celulele stem sa regenereze osul. Cercetatorii au reusit sa transpuna celulele direct in zona afectata, sa controleaze nanoparticulele, sa genereze forte mecanice si sa mentina procesul de regenerare prin eliberari treptate a unei proteine de crestere.

Metoda actuala de vindecare a oaselor care nu se pot vindeca de la sine este prin prelevarea unei grefe luate de la pacient. Din pacate, aceasta procedura poate fi dureroasa si invaziva, iar cand suprafata ce trebuie vindecata este prea mare sau cand pacientul are o malformatie osoasa, exista posibilitatea sa nu fie gasit un os sanatos pentru grefa.

Din acest motiv, stimuland cresterea unui os nou prin injectarea celulelor stem reprezinta o zona de interes pentru cercetatorii medicali. Au fost inregistrate progrese cat si obstacole majore, cum ar fi gasirea unei metode adecvate pentru a stimula diferentierea celulelor stem, astfel incat acestea sa ofere calitate tesutului osos si sa fie intr-o cantitate suficient de mare pentru a trata pacientii in mod eficient.

James Henstock a spus ca „Terapiile injectabile pentru medicina regenerativa prezinta un mare potential, fiind o metoda minim invaziva, pentru a introduce celulele stem terapeutice si biomaterialele eficient in zonele afectate”.

„In investigatia noastra am acoperit nanoparticulele magnetice cu proteine de directionare specifice, iar apoi le-am controlat cu un camp magnetic extern pentru a stimula exercitiul. Am vrut sa aflam cum ar putea afecta acest lucru celulele stem injectate si capacitatea lor de a vindeca osul”.

Echipa de cercetatori a efectuat testul utilizand doua modele: un femur de la un pui de gaina si tesut realizat din colagen hidrogel. In ambele cazuri, rezultatele au aratat o crestere in formarea si densitatea osoasa, fara a cauza vreun stres mecanic la constructia tesutului sau a tesutului aflat in vecinatate.

„Acest lucru demonstreaza ca furnizarea unor indicii mecanice corespunzatoare in legatura cu eliberarea factorilor de crestere a acestor terapii cu celule injectate, pot avea un impact semnificativ asupra imbunatatirii cresterii osoase”, spune Dr. Henstock.