Conform unui studiu australian, condus de cercetatorii de la Institutul Australian de Medicina Regenerativa (ARMI) din cadrul Universitatii Monash si Institutului de Cercetari Medicale Garvan, si recent publicat in Nature, se intrevede un remediu pentru o serie de tulburari sanguine si boli ale sistemului imunitar.

Acesta identifica pentru prima oara in organism mecanismele care declanseaza producerea de celule stem hematopoietice (CSH).

Identificarea de CSH in maduva osoasa si in sangele din cordonul ombilical este deosebit de importanta, deoarece CSH pot reface rezerva  de celule sanguine ale organismului.

Pacientii cu leucemie au fost tratati cu succes cu ajutorul transplantului de CSH, dar expertii din domeniul medical considera ca celulele stem din sange au potentialul de a fi utilizate pe scara mai larga.

Profesorul Peter Currie, considera ca intelegerea modului in care CSH se auto-reinnoiesc pentru a reface celulele sanguine este un „Sfant Graal” al biologiei celulelor stem.

Teoretic, aceste celule ar putea fi utilizate in mult mai multe moduri, decat strategiile de transplant actuale, pentru a trata boli si tulburari sanguine grave, dar numai in cazul in care ne putem da seama, in primul rand, cum sunt generate.

Cercetatorii au studiat celule in cursul  dezvoltarii la pestii zebra (pesti tropicali de apa dulce), cunoscuti pentru abilitatile de regenerare si embrionii optic clari – pentru a colecta noi informatii cu privire la procesul de semnalizare responsabil pentru generarea CSH.

Utilizand microscopie de inalta rezolutie, cercetatorii au realizat un film despre modul in care aceste celule stem se formeaza in interiorul embrionului, ce a inregistrat procesul de formare a acestora cu o detaliere extrem de amanuntita.

Profesorul Currie a precizat ca atunci cand s-au redau inapoi aceste filme s-a observat ca CSH necesita un tip de celule „partener”, pentru a le ajuta sa se formeze. Acesti „parteneri”, cunoscuti sub numele de celule endotome, au proprietati inductoare de celule stem. De asemenea, pe langa identificarea unei parti dintre celule si a semnalelor necesare formarii CSH, au fost determinate in primul rand genele necesare pentru formarea celulelor endotome.

„Lucrul foarte interesant, cu privire la aceste rezultate este ca, daca putem gasi semnalele prezente in celulele  endotome responsabile pentru formarea CSH embrionare, atunci le putem folosi in vitro pentru a realiza dupa necesitati diferite celule sanguine pentru toate tipurile de tulburari sanguine asociate.”

„Teoretic, este imaginabil ca am putea chiar corecta defecte genetice in celule si apoi sa le transplantam inapoi in corp”, a precizat profesorul Currie.

Dr. Georgina Hollway, de la Institutul de Cercetari Medicale Garvana a declarat ca studiul evidentiaza modul in care procesele moleculare din organism joaca un rol cheie in formarea CSH.

„Acum stim ca aceste celule migratoare sunt esentiale in formarea de celule stem hematopoietice si am descris o parte din procesele moleculare implicate. Aceste informatii nu reprezinta solutia completa  pentru a le crea in laborator, dar vor ajuta cu siguranta”, a declarat Dr. Hollway.

Urmatoarea etapa a cercetarii, in cadrul grupului profesorului Currie este de a identifica mai mult indicii moleculare care declanseaza productia CSH.