Celulele stem recoltate din cordonul ombilical pot fi deja folosite nu doar în tratarea câtorva boli rare, până recent considerate terminale și incurabile. Tratamentele cu astfel de celule stem, care țintesc îmbunătățirea calității vieții, sunt din ce în ce mai utilizate. Recoltarea celulelor stem la naștere capătă astfel noi valențe.

Este firesc să nu ne gândim la boli și la îmbătrânire când suntem tineri și sănătoși. Dar prevederea este cea care ne poate schimba viața în bine, într-un viitor care uneori vine mai repede decât ne așteptăm.

Îmbătrânirea este un proces destul de complicat, în care celulele mor, în cele din urmă, după ce s-au deteriorat progresiv, în timp. Atunci când o persoană ajunge la maturitate poate deja să se înceapă să întâlnească cu anumite probleme fizice asociate vârstei înaintate, probleme ce pot fi tratate anti-îmbătrânire cu celule stem. Rezultatul poate fi mult mai eficient în cazurile în care procesul de revitalizare începe mai din timp.

Celulele stem au un efect special anti-îmbătrânire, prin repararea și regenerarea diferitelor organe care au fost distruse de stres ori de diferite substanțe toxice întâlnite în viața noastră de zi cu zi. Cu ajutorul lor am putea ajuta repopularea corpului cu celule mai tinere. De asemenea, astfel de celule contribuie la îmbunătățirea semnificativă a funcțiilor noastre imunitare.

Studii promițătoare

Recent au fost publicate rezultatele a două studii clinice la om, privind o terapie cu celule stem care poate inversa simptomele debilizării asociate înaintării în vârstă. Cercetările indică faptul că un astfel de tratament de referință este și sigur, dar și impresionant de eficient. 

Oamenii de știință făcuseră deja progrese importante în studiile privind o varietate de obiective anti-îmbătrânire. Dar ultimile cercetări privind transplanturile de celule stem au oferit unele dintre cele mai captivante rezultate anti-îmbătrânire.

Celulele stem mezenchimale sunt un tip specific de celule stem care generează un mare interes în lumea științei.

Aceste celule sunt în prezent studiate pentru tratamentele a circa o duzină de diferite tipuri de afecțiuni patologice, de la cancer la boli de inimă.

Rezultate remarcabile

Un nou tratament cu celule mezenchimale vizează acum reducerea efectelor debilizării oamenilor în vârstă. În studiile clinice realizate la School of Medicine Miller – Universitatea din Miami, a fost aplicată o singură perfuzie la pacienții cu vârsta medie de 76 ani.

Atât studiile de fază 1, cât și cele din faza 2 au arătat că tratamentul nu are efecte adverse asupra sănătății. Chiar dacă, inițial, cele doua studii au fost concepute mai ales pentru a demonstra siguranța transplanturilor de celule stem, ele au oferit și rezultate remarcabile în ceea ce privește eficacitatea.

În primul studiu, 15 pacienți tratați au primit o singură perfuzie cu celule mezenchimale, colectate de la donatori cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani. Șase luni mai târziu, toți pacienții au demonstrat rezultate îmbunătățite ale calității vieții.

Al doilea studiu a fost unul randomizat, dublu orb cu un grup placebo. Din nou, nu s-au raportat reacții adverse, iar îmbunătățirea condiției fizice a pacienților a fost apreciată de către cercetători ca fiind „remarcabilă”. Următoarea etapă a cercetării este trecerea la un studiu clinic de fază 2b, care implică 120 de subiecți din 10 locații diferite.

„Există întotdeauna obiecții legate de interpretarea eficacității într-un număr mic de subiecți, totuși este remarcabil că tratamentul unic pare să fi generat îmbunătățiri – susținute pe mai multe luni – ale caracteristicile cheie ale debilizării”, scrie David G. Le Couter într-un editorial  din The Journals of Gerontology.

„Celulele stem oferă o mare promisiune în tratarea debilizării și dizabilităților legate de îmbătrânire, îmbunătățind capacitatea fizică și calitatea vieții”, afirmă și Joshua M. Hare, unul dintre oamenii de știință care lucrează la proiect, director al lnstitutului Interdisciplinar Celule Stem, de la School of Medicine Miller – Universitatea din Miami.

Există deja clinici în a căror ofertă este și tratamentul anti-îmbătrânire

Chiar dacă studiile recente de la Universitatea din Miami au folosit celule stem de la donatori, deja există în lume clinici care oferă tratamente anti-îmbătrânire cu celule stem recoltate din cordonul ombilical.

Celulele stem sunt furnizorii de „celule de înlocuire” sănătoase, cu care ne-am născut. Acestea înlocuiesc celulele deteriorate sau care sunt prea bătrâne. În timp, când începem să pierdem celule sănătoase, procesul de recuperare a sistemului devine mai greu și mai lung. În cele din urmă, corpul își pierde capacitatea de a se vindeca în mod corespunzător din cauza vârstei, a bolilor și a traumelor. 

Terapia cu celule stem anti-îmbătrânire, aplicată deja în mai multe clinici din lume, se face prin repopularea „depozitelor” proprii de celule stem cu celule mai tinere și optimizate. Pentru aceasta, sunt folosite celule stem mezenchimale din țesutul cordonului ombilical. Acestea sunt celule stem tinere, care posedă capacități regenerative mai mari decât celulele stem adulte și susțin mai bine procesul de întinerire.

Surse: http://www.med.miami.edu/

https://academic.oup.com/

https://newatlas.com/

https://stemcells21.com/anti-aging-stem-cell-treatment/