Tendonul lui Achile poarta numele eroului grec al razboiului troian, Achile care era invulnerabil, cu exceptia unei portiuni a calcaiului fiind ucis de o sageata care a reusit sa atinga punctul vulnerabil.

Pornind de la aceasta legenda, expresia “calcaiul lui Ahile” simbolizeaza o vulnerabilitate fatala, iar tendonul care face legatura intre calcai si gamba este cunoscut sub numele de tendonul lui Ahile, fiind cel mai mare tendon al corpului uman.

Leziuni la nivelul acestuia sunt  intalnite la barbatii de varsta medie, la persoanele mai inaintate in varsta si in mod frecvent la sportivii profesionisti. In majoritatea cazurilor, ruptura tendonului este totala fiind necesar tratamentul chirurgical, insa rezultatele nu sunt bune intotdeauna.

Dupa operatie se monteaza un aparat gipsat care este scos dupa aproximativ o luna. Urmatoarea etapa, cea de recuperare post-operatorie are o importanta majora.

In martie 2014, revista de ortopedie „Foot & Ankle International” publica un articol in care s-a demonstrat faptul ca in cazul rupturii totale a tendonului lui Achile, incorporarea celulelor stem la nivelul suturilor determina o vindecare mai rapida si mai eficienta.

Studiul a fost realizat de catre un grup de cercetatori de la spitalul MedStar Union Memorial din Baltimore, Maryland, deocamdata doar pe sobolani.

Acestia au observat ca grupul injectat cu celule stem mezenchimale la locul de sutura se vindeca mai repede si mai bine comparativ cu cel caruia i s-au aplicat tehnicile chirurgicale traditionale.

Dr. Schon declara ca acest prim studiu are mai multe aspecte interesante si anume ca: celulele stem au ramas la nivelul tendononului, inducand vindecarea mai rapida si mai eficienta a acestuia si ca tendonul a fost mult mai puternic la 4 saptamani de la interventie compartiv cu cel al grupului operat clasic.