Un grup de chirurgi din Southampton au initiat o noua operatie la genunchi, care ar putea preveni dezvoltarea artritei si extinde astfel carierele sportive ale pacientilor in cauza.

Procedura, cunoscuta sub numele de ABICUS (transplant autolog cu celule stem prelevate din maduva osoasa) implica invelirea / acoperirea cartilajului deteriorat cu celule stem prelevate din propriul sold al unui pacient.

Succesul acestei proceduri va conduce la regenerarea tesutul ramas si va crea pentru prima data o inlocuire permanenta a celulelor cartilajului deteriorat.

Cartilajul este un tesut dur, flexibil, care acopera suprafata articulatiilor si permite oaselor sa alunece lin unul peste altul, reducand astfel frecarea intre acestea, actionand ca un amortizor de socuri.

Deteriorarea tesutului la nivelul genunchiului este frecventa si se produce in principal ca urmare a unor entorse bruste sau lovituri directe, cum ar fi caderi sau sporturi ce abordeaza jocuri cum ar fi  fotbalul si rugby, dar, de asemenea, se poate dezvolta in timp, prin uzura treptata si rupere.

In Marea Britanie, aproximativ 10000 de oameni pe an sufera de deteriorarea cartilajului suficient de grava pentru a necesita tratament din cauza durerii, „blocajului” si flexibilitatii reduse. Daca este lasata netratata, aceasta poate progresa la artrita si afectarea severa a miscarilor piciorului.

In prezent, procedura cea mai frecvent utilizata pentru a repara leziunea – microfractura – implica orice tesut deteriorat ramas si perforatii in maduva osoasa de sub defectul cartilajului prin interventie chirurgicala pentru a favoriza sangerarea si tesutul cicatrizant in a lucra ca un substitut.

Totusi, tehnica are rezultate variabile, existand studii in SUA care sugereaza ca procedura ofera doar un beneficiu pe termen scurt (primele 24 de luni de la operatie) si nu conduce la formarea de cartilaje noi.

Pacientii care urmeaza interventia chirurgicala ABICUS au cartilajului taiat si aranjat  si sufera microfracturi, dar tesutul lor cartilaginos este apoi acoperit cu o substanta alcatuita din celulele maduvei osoase, gel de trombocite si acid hialuronic.

In timpul procedurii de 30 de minute, proba de maduva osoasa este centrifugata la sala de operatie pentru a da o cantitate concentrata de celule stem proprii pacientului. Aceste celule sunt apoi amestecate cu gel si acid pentru a crea o substanta „adeziva” care este plasata deasupra cartilajului defect si lasata sa se intareasca.

Gorav Datta, un chirurg ortoped consultant de la Spitalul Southampton si cercetator principal al studiului, a declarat: „Dezvoltarea acestei tehnici si studiul pe care il efectuam ar putea revolutiona tratamentul leziunilor frecvente de cartilaj, prin crearea unui cartilaj similar, identic ce inlocuieste cartilajul lezat pentru prima data. Pana in prezent, tratamentele elaborate pentru a combate problemele pe termen lung asociate cu deteriorarea cartilajului au avut rezultate variate, ducand la dureri de genunchi pentru multi oameni de varsta mai inaintata si scurtarea carierei multor sportivi profesionisti si jucatori amatori.”

Acesta a adaugat: „In prezent, desi indepartarea cartilajului deteriorat si chirurgia microfracturii poate oferi o solutie pe termen scurt, sansele, mai ales pentru sportivi, de a dezvolta artrita mai tarziu in viata sau care necesita tratament in continuare, raman ridicate”.

Studiul de la Spitalul Universitar din Southampton (NHS Foundation Trust) va compara rezultatele a 40 de pacienti cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, jumatate care vor fi supusi procedurii ABICUS si jumatate doar microfracturii.