Specialiștii în terapii genetice au dezvoltat o terapie radicală împotriva dependenței de droguri, care atenuează pofta de cocaină și protejează împotriva supradozelor care în mod obișnuit ar fi letale.

Terapia folosește implantarea de celule stem, reproiectate genetic, sub piele.

Testele efectuate în laborator au dat naștere la speranțe în ce privește punerea la punct a unui tratament pe termen lung, prin care să fie eliminate drogurile din organism, imediat ce sunt injectate, inhalate sau ingerate.

Persoanelor dependente de cocaină li se va putea implanta în piele celule stem reproiectate,  care să neutralizeze cocaina de îndată ce aceasta pătrunde în organism. Terapia ar face dependenții de droguri să fie efectiv imuni la astfel de substanțe.

De 4.400 ori mai eficient

Oamenii de știință știu de zeci de ani că o enzimă, BChE, descoperită în plasma sanguină, distruge cocaina prin desfacerea acesteia în produse secundare inofensive. Dar enzima respectivă nu are o acțiune deosebit de rapidă și nu rămâne în sânge suficient de mult timp pentru a-i ajuta pe cei dependenți de droguri.

Pentru noua terapie, cercetatorii din Chicago au rescris ADN-ul în celulele stem, pentru a le face să genereze o formă modificată a enzimei BChE, de 4.400 ori mai puternică decat enzima naturală. Oamenii de știință au demonstrat că aglomerarile acestor celule reproiectate, numite organoizi, pot fi implantate sub piele de unde eliberează în sânge enzima distrugătoare de cocaină.

Cercetătorul de top Ming Xu, profesor de anestezie și terapie intensivă la Universitatea din Chicago, a declarat pentru Guardian: „În comparație cu alte terapii genetice, abordarea noastră este minim invazivă, pe termen lung, cu o întreținere redusă și accesibilă. Este foarte promițătoare”.

Imunitatea la cocaină. Urmează alcoolul și nicotina.

În revista Nature Biomedical Engineering, Xu și colegii săi au descris modul în care au implantat organoide modificate genetic sub pielea mai multor șoareci. Testele au arătat că șoarecii au fost capabili să reziste la supradozele de drog, de obicei fatale.

Xu consideră că această terapie experimentală are potențialul de a deveni prima intervenție aprobată pentru tratamentul dependenței de cocaină. „Nu am observat apariția unor efecte secundare evidente, dar vom studia acest aspect cu atenție, în continuare”, a spus Xu.

Această nouă terapie cu celule stem are potențialul de a face utilizatorii de droguri imuni la cocaină și de a-i proteja de supradoze fatale.

Echipa de cercetători din Chicago lucrează la celule stem modificate genetic pentru a trata și dependența de alcool și nicotină, a spus Xu.

Sursa: https://www.theguardian.com