La nivel mondial, plagile cronice reprezinta o problema majora de sanatate. In SUA, costurile anuale ale tratamentului acestora depasesc 23 miliarde dolari. In prezent, raman a fi elucidate mecanismele moleculare implicate in patogeneza procesului de vindecare a plagilor cronice, stiindu-se faptul ca exista doua etape, respectiv un raspuns inflamator prelungit si ulterior, colonizarea bacteriana a plagii.

Aceste doua etape interconectate se crede ca contribuie la cronicizarea plagilor. Receptorii β-adrenergici (β2-RA) servesc ca receptori endogeni ai catecolaminelor. Cresterile dramatice ale nivelului de catecolamine plasmatice sunt secundare stresului declansat de traumatismele majore sau de infectii.

Experimental s-a observat ca un nivel crescut al β2-RA, induce activarea agonistilor acestor receptori cu efecte negative in vindecarea plagilor (spre exemplu, activarea β2-RA de catre izoproterenol scade viteza de migratie a keratinocitelor in monostraturile confluente determinand intarzieri in vindecarea plagilor).

Receptorii Toll-like (TLR2) detin un rol major in recunoasterea microbiana si in activarea raspunsului imun innascut si a reactiilor ulterioare proinflamatorii.

Celulele stem mezenchimale din maduva osoasa (BM-CSM), ca urmare a plasticitatii lor remarcabile, a usurintei de izolare si de crestere in cultura, sunt studiate pe scara larga pentru vindecarea plagilor, atat pe modele animale (soareci), cat si la om.

BM-CSM impreuna cu keratinocitele umane joaca un rol critic in vindecarea plagilor. De altfel, ambele celule exprima atat β2-RA, cat si TLR2. Astfel, studiile realizate deocamdata pe modele animale (pe soareci, Jax Mice, de 8-10 saptamani) incearca sa stabileasca posibilul impact asupra vindecarii plagilor, al efectului combinat al activarii epinefrinei (agonist β2-adrenergic) si TLR2 in BM-CSM si keratinocite.

In ultimul studiu realizat de Mohan R  si colab. a fost demonstrat faptul ca epinefrina (agonist de β2-AR ), determina un mecanism inca necunoscut, care defineste clar rolul cheie al BM-CSM in procesul de vindecare al plagilor cronice.