Contrar a ceea ce s-a stiut anterior, cerecetatorii de la Universitatea de Medicina din Pittsburgh, in urma unor studii pe animalele de laborator, au declarat ca esofagul are propriul rezervor de celule stem. Aceasta descoperire putea determina noi perspective terapeutice atat pentru cancerul esofagian, cat si in cazul situatilor precanceroase, respectiv a esofagului Barrett (o afectiune in care epiteliul scuamos normal al esofagului, sub actiunea refluxului gastro-duodenal, este inlocuit de un epiteliu columnar metaplazic).

In conformitate cu rapoartele Societatii Americane de Oncologie, in anul 2014, mai mult de 18.000 de persoane vor fi diagnosticate cu cancer esofagian in Statele Unite si aproape 15.500 de oameni vor muri din aceasta cauza. Eric Lagasse, Pharm.D., Ph.D., profesor de patologie, Facultatea de Medicina Pitt, si director al Centrului Cancer Stem Cell de la Institutul McGowan pentru Medicina Regenerativa a declarat ca “Mucoasa esofagiana trebuie sa se reinnoiasca in mod regulat, iar pentru a se produce acest lucru, celulele din straturile profunde ale esofagului, trebuie sa se divida de doua ori pe saptamana pentru a produce celule fiice care ulterior vor deveni celule specifice mucoasei. Pana in prezent, nu am fost in masura a stabili daca toate celulele din straturile profunde sunt asemanatoare sau daca exista o subpopulatie celulara intre ele”.

Echipa de cercetare a crescut in conditii de laborator parti ale tesutului esofagian recoltat de la soareci, iar apoi au efectuat experimente pentru a identifica diferitele celulele din stratul bazal. Cercetatorii au descoperit o populatie celulara mica care se divide mai lent, sunt mai primitive, pot genera celule specializate sau diferentiate, si au capacitatea de autoreinnoire, trasatura caracteristica celulelor stem.

Dr. Lagasse declara ca „Cercetarile noastre arata ca exista intr-adevar celule stem esofagiene, care se divid mai incet, comparativ cu restul celulelor din stratul profund”. In viitor, activitatea cercetatorilor va consta in examinarea tesuturilor esofagiene umane cu scopul de a dovedi diferitele disfuncii ale celulelor stem in esofagul Barrett, deoarece se crede ca aceste anomalii ale celulelor stem reprezinta principala cauza in acest tip de patologie.