fbpx

Ce sunt celulele stem?

 Primele celule care se formeaza in embrion sunt celulele STEM. Din ele se formeaza apoi toate organele, oasele, pielea. 

   Astfel, ele sunt „caramizile” corpului uman.

   Spre deosebire de alte celule din corp, care prin diviziune pot naste doar celule identice cu ele insele, celulele STEM (in majoritatea lor) nu sunt „specializate” de la inceput. Ele se pot dezvolta in oricare din cele 220 de tipuri de celule prezente in corpul uman.

   Mai mult, celulele STEM se pot auto-genera, se pot multiplica de nenumarate ori. Se formeaza incontinuu si ne reinnoiesc permanent sangele, maduva oaselor si sistemul nostru imunitar.

   Asadar, celulele stem au capacitatea extraordinara de a crea noi tesuturi, atunci cand se divid si se dezvolta, ceea ce le face sa aiba un potential terapeutic mare, pentru afectiuni ale tuturor organelor.

Celulele STEM sunt astfel celulele care creaza viata.  In forma lor cea mai pura, le gasim in sangele si tesutul cordonului ombilical. Un dar primit la nastere, care merita sa fie pastrat. 

„Materia prima” pentru Medicina regenerativa

   Celulele stem reprezinta o alternativa importanta pentru transplant in boli hematologice, genetice si oncologice. Si nu numai, dupa cum o arata cercetarile cele mai recente.

   Utilitatea lor a fost deja dovedita nu doar in studii numeroase, ci si prin transplaturi reusite, in toata lumea.

 • au fost deja realizate peste 30.000 de transplanturi folosind celule stem recoltate la naștere
 • mai bine de 100 de operatii de transplant si in Romania, la Fundeni
 • Singurul mod de tratament (pana acum) pentru unele afectiuni grave, cronice sau acute 
 • Exista deja terapii si tratamente pentru peste 80 de boli si afectiuni
 • Si numarul lor creste!

  Medicina regenerativa, una dintre cele mai recente ramuri ale medicinei, se bazeaza tocmai pe capacitatile celulelor stem, folosindu-le in tratamente si terapii din ce in ce mai variate.

Ce recoltam la nastere?

CELULELE STEM HEMATOPOIETICE:

   Celulele stem hematopoietice sunt celule sanguine care pot da nastere altor tipuri de celule sanguine. Ele sunt responsabile pentru mentinerea constanta a protectiei imune a fiecarui tip de celula a organismului si se pot reinnoi si diferentia in diferite tipuri de celule specializate, pot stimula maduva osoasa si pot sa actioneze asupra apoptozei celulare. Aceste celule sunt capabile de o vindecare tintita; astfel, in cazul unei maladii, celulele stem hematopoietice vor „sti” exact unde trebuie sa actioneze.

CELULELE STEM MEZENCHIMALE:

   Celulele mezenchimale, recoltate din gelatina Wharton sunt celule nediferentiate multipotente, care se pot dezvolta ulterior in celule pentru organe si tesuturi. Studiile si experimentele de laborator, arata ca din celulele stem mezenchimale se pot reface tesuturi ca cel osos, cel cartilaginos, dentar, pentru valvele inimii, tesut hepatic si chiar tesut nervos. Desi aflate in stadiul de cercetare, oamenii de stiinta sunt foarte optimisti in ceea ce priveste utilizarea acestui tip de celule stem in viitor, in medicina regenerativa.

TESUTUL CORDONULUI OMBILICAL – O sursa bogata de celule mezenchimale.

De ce sa recoltam celulele stem la nastere?

   La nasterea bebelusului, dupa taierea cordonului ombilical, o cantitate importanta de sange bogat in celule stem ramane in acesta, oferind posibilitatea recoltarii imediate.

   Celulele stem sunt apoi prelevate si izolate in laboratoare specializate si pastrate prin criogenare, pentru o eventuala intrebuintare in viitor.

 • Posibilitatea recoltarii acestor celule exista astfel doar o data in viata.
 • Celulele stem din sangele de cordon ombilical sunt mai numeroase, fata de cele mature, si au o probabilitate mai mare de a produce tesuturi umane.
 • Sunt cele mai tinere, mai puternice, mai putin specializate d.p.d.v. imunologic si cele mai sanatoase celule de care dispune organismul.
 • Nu au fost influentate de efectele nocive ale mediului si nici de stilul de viata.
 • Sangele din cordonul ombilical poate fi recoltat atat in timpul unei nasteri normale, cat si in timpul unei nasteri prin cezariana.
 • Prelevarea lor este neinvaziva si nu influenteaza in nici-un mod cursul natural al nasterii.
 • Aceasta recoltare este facila si nedureroasa, in comparatie cu recoltarea celulelor mature, din maduva.
 • Criogenarea celulelor stem permite pastrarea lor timp indelungat, pentru o eventuala  utilizare in viitor.

 Celulele stem din sangele de cordon ombilical constituie un dar pretios cu proprietati terapeutice unice.

Compatibilitatea celulelor stem

   Celulele stem sunt perfect compabile cu copilul de la care s-au recoltat, iar gradul de compabilitate pentru transplantul la alte persoane se stabileste in functie de o testare specifica.

   Un grad mare de compabilitate exista mai ales intre fratii provenind din aceiasi parinti, dar compatibilitatea poate fi extinsa si la alti membri ai familiei.

   Niveluri de compatibilitate a celulelor stem recoltate la nastere

 • copilul de la care s-a recoltat -100%
 • frati sau surori – cca.75%
 • parinti – 50% (cel mai probabil)
 • bunici si alte rude apropiate – sub 50%

Probabilitatea ca, la un moment dat in viata, un copil sa aiba nevoie de propriile lui celule stem, din sangele cordonului ombilical, este de 1/400.

VIDEO INFORMATIVE:

Articole care te-ar putea interesa:

STEM – VINDECAREA BOLII PARKINSON, LA UN PAS DISTANȚĂ

O echipă de cercetători japonezi a anunțat că începe studiile clinice la om pentru un nou tratament al bolii Parkinson cu celule stem.
La începutul acestei luni, o echipă de la Centrul de Cercetare și Aplicare a Celulelor de la Universitatea din Kyoto a anunțat că va începe testarea noului tratament pe oameni, după mai multe runde de succes ale studiilor pe animale.
Tratamentul injectabil utilizează celule stem pentru a trata persoanele cu boala Parkinson și a primit aprobarea guvernului japonez.

Citeste articolul >>>

Tratamente care deja schimbă vieți (Tony Robbins)

Recent, a beneficiat de un tratament cu celule stem Tony Robbins un binecunoscut autor de cărți pentru dezvoltare personala, coach motivațional si trainer financiar. Pe contul sau personal de pe Instagram (https://www.instagram.com/p/BiktYXYnrQp/) Tony Robbins a postat:
„Mă simt total învigorat după călătoria noastră în Panama din acest sfârșit de săptămână, în care am primit beneficiile transformative ale terapiei cu celule stem! Mulțumiri și un imens respect tuturor medicilor și personalului medical grijuliu și strălucit de la Institutul inovativ (de ultimă oră) pentru Celule Stem din Panama City. Celulele stem mi-au salvat umărul …”

Citeste articolul >>>

Primul transplant de celule stem hematopoietice la Iasi

La inceputul lunii decembrie 2017 – transmit agentiile de presa si presa locala din Iasi – a avut loc o premiera medicala in Iasi.
Unui barbat de 47 de ani diagnosticat cu un cancer rar – mielom multiplu, cunoscut si cu numele de Boala Kahler, i-au fost transplantate celule stem hematopoietice, de catre medicii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi Transplantul a fost necesar pentru a compensa efectele chimioterapiei si radioterapiei intensive menite sa distruga cat mai multe din celulele tumorale. Si aceasta, deoarece intensitatea unui astfel de tratament atrage dupa sine si o alterare profunda a maduvei osoase, reintroducerea de celule stem avand ca rol refacerea maduvei.

Citeste articolul >>>

Celulele stem mezenchimale – Reteta pentru vindecarea plagilor cronice

La nivel mondial, plagile cronice reprezinta o problema majora de sanatate. In SUA, costurile anuale ale tratamentului acestora depasesc 23 miliarde dolari.
In prezent, raman a fi elucidate mecanismele moleculare implicate in patogeneza procesului de vindecare a plagilor cronice, stiindu-se faptul ca exista doua etape, respectiv un raspuns inflamator prelungit si ulterior, colonizarea bacteriana a plagii.

Citeste articolul >>>

Despre tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara este o afectiune caracterizata prin schimbari majore ale dispozitiei, iar cauza aparitiei acesteia nu este cunoscuta.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Michigan au creat primul model de celule stem pentru tulburarea bipolara, care ar putea conduce la descoperirea originii acestei afectiuni si deschide calea de tratamente noi.
In studiul publicat recent (Martie 2014) in revista Psihiatrie Translationala, investigatorii au obtinut esantioane de piele de la persoane cu tulburare bipolara, alaturi de esantioane de piele de la persoane neafectate/sanatoase.

Citeste articolul >>>
en_USEnglish