Viitorul celulelor STEM in medicina

Celulele stem din cordonul ombilical vindecă defecte congenitale

Cercetatorii au descoperit un nou tratament care folosește celule stem recoltate la naștere.
Bebelușii născuți cu defecte congenitale ale boltei palatine se confruntă, în general, cu cel puțin trei intervenții chirurgicale reconstructive în timpul copilăriei.
Dar tratarea acestora ar putea fi cu mult mai mai ușoară, după ce medicii din Bogota, Columbia, au folosit pentru prima dată celule stem recoltate din sângele ombilical pentru a vindeca malformația din cerul gurii unui copil.
Acest nou mod de tratare a unor astfel de afecțiuni oferă speranțe pentru o dublă victorie: opțiuni de tratament mai bune pentru copiii cu defecte congenitale, plus un nou progres făcut în tratamentele cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere.

Citeste mai departe

Paraliziile pot fi vindecate și chiar preîntâmpinate

Un bărbat paralizat și-a recâștigat posibilitatea de a-și folosi brațele și mâinile, după terapia cu celule STEM.
Tânărul de 20 de ani din Bakersfield (SUA), care suferise un teribil accident de mașină ce l-a lăst paralizat total de la gât în jos, a participat la un studiu clinic de terapie experimentală cu celule Stem.
Studiul experimental i-a adus lui Kris Bosen recâștigarea senzațiilor în brațe și mâini, după doar două săptămâni. Iar, recent, după câteva luni de la prima intervenție, el a devenit capabil să se hrănească, să-și utilizeze telefonul mobil și… să-și îmbrățișeze din nou familia!
Oamenii de știință cred, totodată, că celulele stem pot chiar mai mult decât să vindece paralizia, pot chiar să prevină o astfel de afecțiune. o arată noile studii…

Citeste mai departe

Celulele stem pot fi capabile să repare dinții deteriorați.

Celulele stem au utilizări nesfârșite. Un nou studiu arată că aceste celule pot aduce la viață și dinții pe jumătate morți. Aplicațiile potențiale ale tratamentului merg însă și mult mai departe decât sănătatea dentară.
Jumătate dintre copii suferă fel de fel de leziuni dentare. Uneori acestea sunt nu doar la dinții pe care îi vor pierde oricum, ci și la cei deja permanenți. În unele cazuri, trauma poate întrerupe alimentarea cu sânge a unui dinte și putrezirea pulpei vii din interior; o afecțiune numită “pulpă necrozată “. Aceasta duce adesea la pierderea dinților. Tratamentul existent până acum este adesea nesatisfăcător.

Citeste mai departe

Încă o șansă la viață

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, serbată în fiecare an în septembrie, a fost lansată luni 17.09.2018 Campania “Donează o șansă la viață!”, susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate “Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale” – se arată într-un comunicat de presă preluat de news.ro.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat cu această ocazie: „Campania ‚Donează o șansă la viață’ reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice”.
Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57 de mii numărul celor înregistrați în România.

Citeste mai departe

STEM – VINDECAREA BOLII PARKINSON, LA UN PAS DISTANȚĂ

O echipă de cercetători japonezi a anunțat că începe studiile clinice la om pentru un nou tratament al bolii Parkinson cu celule stem.
La începutul acestei luni, o echipă de la Centrul de Cercetare și Aplicare a Celulelor de la Universitatea din Kyoto a anunțat că va începe testarea noului tratament pe oameni, după mai multe runde de succes ale studiilor pe animale.
Tratamentul injectabil utilizează celule stem pentru a trata persoanele cu boala Parkinson și a primit aprobarea guvernului japonez.

Citeste mai departe

Tratamente care deja schimbă vieți (Tony Robbins)

Recent, a beneficiat de un tratament cu celule stem Tony Robbins un binecunoscut autor de cărți pentru dezvoltare personala, coach motivațional si trainer financiar. Pe contul sau personal de pe Instagram (https://www.instagram.com/p/BiktYXYnrQp/) Tony Robbins a postat:
„Mă simt total învigorat după călătoria noastră în Panama din acest sfârșit de săptămână, în care am primit beneficiile transformative ale terapiei cu celule stem! Mulțumiri și un imens respect tuturor medicilor și personalului medical grijuliu și strălucit de la Institutul inovativ (de ultimă oră) pentru Celule Stem din Panama City. Celulele stem mi-au salvat umărul …”

Citeste mai departe

Primul transplant de celule stem hematopoietice la Iasi

La inceputul lunii decembrie 2017 – transmit agentiile de presa si presa locala din Iasi – a avut loc o premiera medicala in Iasi.
Unui barbat de 47 de ani diagnosticat cu un cancer rar – mielom multiplu, cunoscut si cu numele de Boala Kahler, i-au fost transplantate celule stem hematopoietice, de catre medicii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi Transplantul a fost necesar pentru a compensa efectele chimioterapiei si radioterapiei intensive menite sa distruga cat mai multe din celulele tumorale. Si aceasta, deoarece intensitatea unui astfel de tratament atrage dupa sine si o alterare profunda a maduvei osoase, reintroducerea de celule stem avand ca rol refacerea maduvei.

Citeste mai departe

Celulele stem mezenchimale – Reteta pentru vindecarea plagilor cronice

La nivel mondial, plagile cronice reprezinta o problema majora de sanatate. In SUA, costurile anuale ale tratamentului acestora depasesc 23 miliarde dolari.
In prezent, raman a fi elucidate mecanismele moleculare implicate in patogeneza procesului de vindecare a plagilor cronice, stiindu-se faptul ca exista doua etape, respectiv un raspuns inflamator prelungit si ulterior, colonizarea bacteriana a plagii.

Citeste mai departe

Despre tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara este o afectiune caracterizata prin schimbari majore ale dispozitiei, iar cauza aparitiei acesteia nu este cunoscuta.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Michigan au creat primul model de celule stem pentru tulburarea bipolara, care ar putea conduce la descoperirea originii acestei afectiuni si deschide calea de tratamente noi.
In studiul publicat recent (Martie 2014) in revista Psihiatrie Translationala, investigatorii au obtinut esantioane de piele de la persoane cu tulburare bipolara, alaturi de esantioane de piele de la persoane neafectate/sanatoase.

Citeste mai departe

Celule stem din maduva osoasa

In prezent, accidentele vasculare cerebrale (AVC), raman o cauza majora de invaliditate. Pe plan mondial reprezinta una din primele cauze de mortalitate, unul din zece decese fiind cauzate de AVC. In revista Neurology, in luna Aprilie 2014, a fost publicata o analiza stiintifica efectuata de catre cercetatorii de la Centrul de Cercetare al Celulelor stem UC Irvine`s Sue&Bill Gross. Oamenii de stiinta, Steven Cramer si Weian Zhao, au identificat 46 de studii in care s-a cercetat utilizarea celulelor stem mezenchimale (CSM).

Citeste mai departe

Regenerarea tesutului osos cu ajutorul celulelor stem

Cercetatorii medicali de la Universitatea Keele si Nottingham, au descoperit ca nanoparticulele magnetice, acoperite cu proteine de directionare, pot stimula celulele stem sa regenereze osul. Cercetatorii au reusit sa transpuna celulele direct in zona afectata, sa controleaze nanoparticulele, sa genereze forte mecanice si sa mentina procesul de regenerare prin eliberari treptate a unei proteine de crestere.

Citeste mai departe

Celulele stem in tratamentul bolilor de inima

Tratamentul cu celule stem direct in muschiul inimii dupa un atac de cord, ar putea ajuta la repararea si regenerarea tesutului afectat, conform unui studiu condus de cercetatorii de la Scoala de Medicina Icahn, la Mount Sinai, prezentat in 18 noiembrie la American Heart Association Scientific Sessions 2014 in Chicago, IL.

“Descoperirile noastre ofera o perspectiva a puterii celulelor stem de a regenera muschiul inimii dupa un atac de cord” spune conducatorul studiuliu Kenneth Fish, PhD, Director of the Cardiology Laboratory for Translational Research, Cardiovascular Research Center, Mount Sinai Heart, Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

Citeste mai departe

Terapia celulara pentru pacientii cu scleroza multipla

Oamenii de stiinta de la Fundatia Institutului de Cercetare pentru Celule Stem din New York (NYSCF) sunt cu un pas mai aproape de a crea o terapie celulara viabila pentru scleroza multipla, din propriile celule ale pacientilor.

Pentru prima data, oamenii de stiinta de la NYSCF au generat celule pluripotente induse (IPS) din mostre de piele de la pacientii cu scleroza multipla progresiva primara si de asemenea, au dezvoltat un protocol de accelerare a diferentierii IPS-urilor in oligodendrocite, celulele care formeaza mielina si sistemul nervos central, implicate in scleroza multipla si multe alte boli neurologice.

Citeste mai departe

Celulele stem descoperite in esofag

Contrar a ceea ce s-a stiut anterior, cerecetatorii de la Universitatea de Medicina din Pittsburgh, in urma unor studii pe animalele de laborator, au declarat ca esofagul are propriul rezervor de celule stem. Aceasta descoperire putea determina noi perspective terapeutice atat pentru cancerul esofagian, cat si in cazul situatilor precanceroase, respectiv a esofagului Barrett (o afectiune in care epiteliul scuamos normal al esofagului, sub actiunea refluxului gastro-duodenal, este inlocuit de un epiteliu columnar metaplaz

Citeste mai departe

Dezvoltarea celulelor noi menite a forma vasele de sange

O echipa internationala, condusa de oameni de stiinta de la Facultatea de Medicina din Indiana, cerceteaza noi terapii pentru boli precum ateroscleroza membrelor inferioare (boala arterelor periferice), care are un potential evolutiv spre gangrena si amputare. In organism exista celule specializate in repararea vaselor de sange si in crearea unor vase noi, numite celule formatoare de celule endoteliale, insa acestea isi pot pierde functiile datorita imbatranirii, determinand boala arterelor periferice. Pentru aceasta patologie exista medicamente disponibile, cu efect minim, in situatia in care s-a redus atat numarul, cat si functia vaselor sangvine periferice.

Citeste mai departe

Tratament cu celule stem derivate la pacientii cu diabet zaharat de tip 1

Cercetatorii de la Facultatea de Medicina, Universitatea din California, San Diego, in parteneriat cu ViaCyte, Inc., o firma de biotehnologie, au realizat in premiera la om, un studiu clinic de faza I/II, pentru terapia cu celule stem derivate, la pacientii cu diabet zaharat de tip 1. Studiul va evalua siguranta si eficacitatea unui medicament nou experimental numit VC-01, care a fost recent aprobat pentru testare de catre Food and Drug Administration.

Citeste mai departe

Leziuni ale genunchiului – tratament cu celule stem

Un grup de chirurgi din Southampton au initiat o noua operatie la genunchi, care ar putea preveni dezvoltarea artritei si extinde astfel carierele sportive ale pacientilor in cauza.

Procedura, cunoscuta sub numele de ABICUS (transplant autolog cu celule stem prelevate din maduva osoasa) implica invelirea / acoperirea cartilajului deteriorat cu celule stem prelevate din propriul sold al unui pacient.

Citeste mai departe

SC STEM LIFE SA, (Euromedics), e inscrisa in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal cu nr. 18617. Afla despre Termenii de confidentialitate, aici.

Aboneaza-te la NEWSLETTER-ul EUROMEDICS, AICI.

Dand click pe butonul de abonare, consimti ca Euromedics (StemLife SA) sa-ti foloseasca datele pentru a-ti trimite informari, promotii si oferte.

Ne poti da un Like sau lasa un Mesaj direct pe pagina de Facebook