fbpx

Viitorul celulelor STEM in medicina

Sperante noi pentru vindecarea HIV (SIDA)

Sperante noi pentru vindecarea HIV (SIDA) Medicii spun ca un al doilea pacient cu HIV a intrat de curand in ceea ce ar putea fi remisia permanenta a bolii, dupa un transplant de celule stem de la un donator. Cercetatorii previzioneaza dezvoltarea unei terapii prin transplant autolog – cu celule

Citeste mai departe

Dependența de droguri poate să fie vindecată

Specialiștii în terapii genetice au dezvoltat o terapie radicală împotriva dependenței de droguri, care atenuează pofta de cocaină și protejează împotriva supradozelor care în mod obișnuit ar fi letale.
Terapia folosește implantarea de celule stem, reproiectate genetic, sub piele.
Persoanelor dependente de cocaină li se va putea implanta în piele celule stem reproiectate, care să neutralizeze cocaina de îndată ce aceasta pătrunde în organism.
Echipa de cercetători din Chicago, care a realizat aceste cercetări, lucrează acum la celule stem modificate genetic pentru a trata și dependența de alcool și nicotină.

Citeste mai departe

Tratamentul anti-îmbătrânire cu celule stem se dovedește a fi de succes

Este firesc să nu ne gândim la boli și la îmbătrânire când suntem tineri și sănătoși. Dar prevederea este cea care ne poate schimba viața în bine, într-un viitor care uneori vine mai repede decât ne așteptăm.
Îmbătrânirea este un proces destul de complicat în care celulele mor, în cele din urmă, după ce s-au deteriorat progresiv, în timp. Atunci când o persoană ajunge la maturitate, poate deja să înceapă să întâlnească anumite probleme fizice asociate vârstei înaintate, probleme ce pot fi tratate anti-îmbătrânire cu celule stem.
Celulele stem au un efect special anti-îmbătrânire, prin repararea și regenerarea diferitelor organe care au fost distruse de stres ori de diferite substanțe toxice întâlnite în viața noastră de zi cu zi.
Recent au fost publicate rezultatele a două studii clinice la om, privind o terapie cu celule stem, care poate inversa simptomele debilizării asociate înaintării în vârstă. Cercetările indică faptul că un astfel de tratament de referință este și sigur, dar și impresionant de eficient în combaterea factorilor-cheie ai procesului de îmbătrânire.
Chiar dacă studiile recente de la Universitatea din Miami au folosit celule stem de la donatori, deja există în lume clinici care oferă tratamente anti-îmbătrânire cu celule stem recoltate din cordonul ombilical.

Citeste mai departe

Rezultate recente încurajatoare privind tratamentele cu celule stem împotriva infarctului miocardic ​

Dintre toate afecţiunile cardiovasculare, cele coronariene, dintre care face parte şi infarctul, au fost cauza celui mai mare număr de decese, potrivit unui raport al European Heart Network, publicat în anul 2017. Dar terapiile și tratamentele cu celule stem deja aplicate, ca și studiile în desfășurare, aduc noi speranțe.
În studiile de la Barts Health NHS Trust (Marea Britanie), au fost extrase celule stem de la pacienți și reinjectate inapoi, în țesutul inimii. Celulele stem au generat noi vase de sânge și țesuturi cardiace, încurajând efectiv inima să se vindece.
O activitate similară se efectuează cu rezultate pozitive și la pacienții născuți cu insuficiență cardiacă
Acum chiar, în noiembrie, este programat să se desfășoare un studiu privind terapia bolilor de inimă cu celule stem, la Spitalul Royal Brompton.
Iar rezultatele recente ale cercetătorilor de la Universitatea din Würzburg (Germania) aduc acum o abordare nouă pentru tratamentul infarctului miocardic.

Citeste mai departe

O fetiță de 5 ani are un sistem imunitar nou, generat de propriile celule stem

Evie s-a născut cu o afecțiune numită imunodeficiență combinată severă. Prognosticul a fost devastator: copiii netratați născuți cu o astfel de boală mor de obicei în primii doi ani de viață. Practic vorbind, Evie nu avea absolut nici un fel de sistem imunitar. Chiar și frigul obișnuit putea s-o omoare.
Dar s-a ivit speranța, când cuplul și-a dus nou-născutul la UCLA, unde a fost dezvoltat un tratament revoluționar, după trei decenii de cercetare a celulelor stem de către Dr. Donald Kohn.
Acolo, Evie a suferit un transplant de celule stem prelevate din propriul sânge, care au fost reprogramate genetic și apoi reintroduse în corpul ei. Aceste celule stem reprogramate au generat un nou sistem imunitar.
În aproximativ șase săptămâni, noul sistem imunitar al lui Evie s-a dezvoltat fără efecte secundare. Numărul de celule T a început să crească și capacitatea sa de a lupta împotriva bolilor și infecțiilor a devenit mai puternică, după cum au observat părinții săi…

Citeste mai departe

Combaterea sclerozei multiple

Pentru cei ce suferă de scleroză multiplă există rareori speranțe.
Dar iată că acum un progres uimitor a fost făcut în combaterea unor forme ale bolii, datorită studiilor privind terapia cu celule stem.
Printre pacienții care au beneficiat de terapia cu celule stem este și Jodi Jackson, de 42 de ani, din Hertfordshire, diagnosticată cu scleroză multiplă în luna martie a anului trecut.
După cinci luni de tratament, Jodi a reușit să se întoarcă la sala de gimnastică, timp de patru zile pe săptămână și acum intenționează să alerge la maratonul din New York. Iar cele mai recente investigații au arătat că boala nu mai este activă.
Tratamentul este disponibil acum în Anglia.

Citeste mai departe

Imunoterapie prin transplant de celule stem

Transplantul autolog standard de celule stem poate să fie considerat de-acum, realmente, ca fiind imunoterapie, arată cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Center (Seattle, Washington)
Noi cercetări sugerează că transplantul de celule stem este eficient nu doar ca un ajutor adus administrării chimioterapiei în doze mari, ci mai mult de atât, chiar aduce schimbări benefice pentru sistemul imunitar.
„Transplantul autolog creează un mediu pentru resetarea răspunsului imun împotriva mielomului și printr-o serie de manevre terapeutice acesta poate fi îmbunătățit”, a declarat Dr. Geoffrey Hill de la Fred Hutchinson Cancer Center, cercetător principal.
Urmatorul pas al cercetătorilor este să încerce transplantul autolog de celule stem ca o platformă pentru a efectua o serie de alte terapii imunitare.

Citeste mai departe

Celulele stem din cordonul ombilical vindecă defecte congenitale

Cercetatorii au descoperit un nou tratament care folosește celule stem recoltate la naștere.
Bebelușii născuți cu defecte congenitale ale boltei palatine se confruntă, în general, cu cel puțin trei intervenții chirurgicale reconstructive în timpul copilăriei.
Dar tratarea acestora ar putea fi cu mult mai mai ușoară, după ce medicii din Bogota, Columbia, au folosit pentru prima dată celule stem recoltate din sângele ombilical pentru a vindeca malformația din cerul gurii unui copil.
Acest nou mod de tratare a unor astfel de afecțiuni oferă speranțe pentru o dublă victorie: opțiuni de tratament mai bune pentru copiii cu defecte congenitale, plus un nou progres făcut în tratamentele cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere.

Citeste mai departe

Paraliziile pot fi vindecate și chiar preîntâmpinate

Un bărbat paralizat și-a recâștigat posibilitatea de a-și folosi brațele și mâinile, după terapia cu celule STEM.
Tânărul de 20 de ani din Bakersfield (SUA), care suferise un teribil accident de mașină ce l-a lăst paralizat total de la gât în jos, a participat la un studiu clinic de terapie experimentală cu celule Stem.
Studiul experimental i-a adus lui Kris Bosen recâștigarea senzațiilor în brațe și mâini, după doar două săptămâni. Iar, recent, după câteva luni de la prima intervenție, el a devenit capabil să se hrănească, să-și utilizeze telefonul mobil și… să-și îmbrățișeze din nou familia!
Oamenii de știință cred, totodată, că celulele stem pot chiar mai mult decât să vindece paralizia, pot chiar să prevină o astfel de afecțiune. o arată noile studii…

Citeste mai departe

Celulele stem pot fi capabile să repare dinții deteriorați.

Celulele stem au utilizări nesfârșite. Un nou studiu arată că aceste celule pot aduce la viață și dinții pe jumătate morți. Aplicațiile potențiale ale tratamentului merg însă și mult mai departe decât sănătatea dentară.
Jumătate dintre copii suferă fel de fel de leziuni dentare. Uneori acestea sunt nu doar la dinții pe care îi vor pierde oricum, ci și la cei deja permanenți. În unele cazuri, trauma poate întrerupe alimentarea cu sânge a unui dinte și putrezirea pulpei vii din interior; o afecțiune numită “pulpă necrozată “. Aceasta duce adesea la pierderea dinților. Tratamentul existent până acum este adesea nesatisfăcător.

Citeste mai departe

Încă o șansă la viață

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, serbată în fiecare an în septembrie, a fost lansată luni 17.09.2018 Campania “Donează o șansă la viață!”, susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate “Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale” – se arată într-un comunicat de presă preluat de news.ro.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat cu această ocazie: „Campania ‚Donează o șansă la viață’ reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice”.
Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57 de mii numărul celor înregistrați în România.

Citeste mai departe

STEM – VINDECAREA BOLII PARKINSON, LA UN PAS DISTANȚĂ

O echipă de cercetători japonezi a anunțat că începe studiile clinice la om pentru un nou tratament al bolii Parkinson cu celule stem.
La începutul acestei luni, o echipă de la Centrul de Cercetare și Aplicare a Celulelor de la Universitatea din Kyoto a anunțat că va începe testarea noului tratament pe oameni, după mai multe runde de succes ale studiilor pe animale.
Tratamentul injectabil utilizează celule stem pentru a trata persoanele cu boala Parkinson și a primit aprobarea guvernului japonez.

Citeste mai departe

Tratamente care deja schimbă vieți (Tony Robbins)

Recent, a beneficiat de un tratament cu celule stem Tony Robbins un binecunoscut autor de cărți pentru dezvoltare personala, coach motivațional si trainer financiar. Pe contul sau personal de pe Instagram (https://www.instagram.com/p/BiktYXYnrQp/) Tony Robbins a postat:
„Mă simt total învigorat după călătoria noastră în Panama din acest sfârșit de săptămână, în care am primit beneficiile transformative ale terapiei cu celule stem! Mulțumiri și un imens respect tuturor medicilor și personalului medical grijuliu și strălucit de la Institutul inovativ (de ultimă oră) pentru Celule Stem din Panama City. Celulele stem mi-au salvat umărul …”

Citeste mai departe

Primul transplant de celule stem hematopoietice la Iasi

La inceputul lunii decembrie 2017 – transmit agentiile de presa si presa locala din Iasi – a avut loc o premiera medicala in Iasi.
Unui barbat de 47 de ani diagnosticat cu un cancer rar – mielom multiplu, cunoscut si cu numele de Boala Kahler, i-au fost transplantate celule stem hematopoietice, de catre medicii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi Transplantul a fost necesar pentru a compensa efectele chimioterapiei si radioterapiei intensive menite sa distruga cat mai multe din celulele tumorale. Si aceasta, deoarece intensitatea unui astfel de tratament atrage dupa sine si o alterare profunda a maduvei osoase, reintroducerea de celule stem avand ca rol refacerea maduvei.

Citeste mai departe

Celulele stem mezenchimale – Reteta pentru vindecarea plagilor cronice

La nivel mondial, plagile cronice reprezinta o problema majora de sanatate. In SUA, costurile anuale ale tratamentului acestora depasesc 23 miliarde dolari.
In prezent, raman a fi elucidate mecanismele moleculare implicate in patogeneza procesului de vindecare a plagilor cronice, stiindu-se faptul ca exista doua etape, respectiv un raspuns inflamator prelungit si ulterior, colonizarea bacteriana a plagii.

Citeste mai departe

Despre tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara este o afectiune caracterizata prin schimbari majore ale dispozitiei, iar cauza aparitiei acesteia nu este cunoscuta.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Michigan au creat primul model de celule stem pentru tulburarea bipolara, care ar putea conduce la descoperirea originii acestei afectiuni si deschide calea de tratamente noi.
In studiul publicat recent (Martie 2014) in revista Psihiatrie Translationala, investigatorii au obtinut esantioane de piele de la persoane cu tulburare bipolara, alaturi de esantioane de piele de la persoane neafectate/sanatoase.

Citeste mai departe

Celule stem din maduva osoasa

In prezent, accidentele vasculare cerebrale (AVC), raman o cauza majora de invaliditate. Pe plan mondial reprezinta una din primele cauze de mortalitate, unul din zece decese fiind cauzate de AVC. In revista Neurology, in luna Aprilie 2014, a fost publicata o analiza stiintifica efectuata de catre cercetatorii de la Centrul de Cercetare al Celulelor stem UC Irvine`s Sue&Bill Gross. Oamenii de stiinta, Steven Cramer si Weian Zhao, au identificat 46 de studii in care s-a cercetat utilizarea celulelor stem mezenchimale (CSM).

Citeste mai departe

Regenerarea tesutului osos cu ajutorul celulelor stem

Cercetatorii medicali de la Universitatea Keele si Nottingham, au descoperit ca nanoparticulele magnetice, acoperite cu proteine de directionare, pot stimula celulele stem sa regenereze osul. Cercetatorii au reusit sa transpuna celulele direct in zona afectata, sa controleaze nanoparticulele, sa genereze forte mecanice si sa mentina procesul de regenerare prin eliberari treptate a unei proteine de crestere.

Citeste mai departe

Adresa noastra:

Vrei o cariera la noi?

Link-uri utile

Urmareste-ne pe facebook: