Viitorul celulelor STEM in medicina

Tratamente care deja schimbă vieți (Tony Robbins)

Recent, a beneficiat de un tratament cu celule stem Tony Robbins un binecunoscut autor de cărți pentru dezvoltare personala, coach motivațional si trainer financiar. Pe contul sau personal de pe Instagram (https://www.instagram.com/p/BiktYXYnrQp/) Tony Robbins a postat:
„Mă simt total învigorat după călătoria noastră în Panama din acest sfârșit de săptămână, în care am primit beneficiile transformative ale terapiei cu celule stem! Mulțumiri și un imens respect tuturor medicilor și personalului medical grijuliu și strălucit de la Institutul inovativ (de ultimă oră) pentru Celule Stem din Panama City. Celulele stem mi-au salvat umărul …”

Citeste mai departe

Primul transplant de celule stem hematopoietice la Iasi

La inceputul lunii decembrie 2017 – transmit agentiile de presa si presa locala din Iasi – a avut loc o premiera medicala in Iasi.
Unui barbat de 47 de ani diagnosticat cu un cancer rar – mielom multiplu, cunoscut si cu numele de Boala Kahler, i-au fost transplantate celule stem hematopoietice, de catre medicii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi Transplantul a fost necesar pentru a compensa efectele chimioterapiei si radioterapiei intensive menite sa distruga cat mai multe din celulele tumorale. Si aceasta, deoarece intensitatea unui astfel de tratament atrage dupa sine si o alterare profunda a maduvei osoase, reintroducerea de celule stem avand ca rol refacerea maduvei.

Citeste mai departe

Celulele stem mezenchimale – Reteta pentru vindecarea plagilor cronice

La nivel mondial, plagile cronice reprezinta o problema majora de sanatate. In SUA, costurile anuale ale tratamentului acestora depasesc 23 miliarde dolari.
In prezent, raman a fi elucidate mecanismele moleculare implicate in patogeneza procesului de vindecare a plagilor cronice, stiindu-se faptul ca exista doua etape, respectiv un raspuns inflamator prelungit si ulterior, colonizarea bacteriana a plagii.

Citeste mai departe

Despre tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara este o afectiune caracterizata prin schimbari majore ale dispozitiei, iar cauza aparitiei acesteia nu este cunoscuta.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Michigan au creat primul model de celule stem pentru tulburarea bipolara, care ar putea conduce la descoperirea originii acestei afectiuni si deschide calea de tratamente noi.
In studiul publicat recent (Martie 2014) in revista Psihiatrie Translationala, investigatorii au obtinut esantioane de piele de la persoane cu tulburare bipolara, alaturi de esantioane de piele de la persoane neafectate/sanatoase.

Citeste mai departe

Celule stem din maduva osoasa

In prezent, accidentele vasculare cerebrale (AVC), raman o cauza majora de invaliditate. Pe plan mondial reprezinta una din primele cauze de mortalitate, unul din zece decese fiind cauzate de AVC. In revista Neurology, in luna Aprilie 2014, a fost publicata o analiza stiintifica efectuata de catre cercetatorii de la Centrul de Cercetare al Celulelor stem UC Irvine`s Sue&Bill Gross. Oamenii de stiinta, Steven Cramer si Weian Zhao, au identificat 46 de studii in care s-a cercetat utilizarea celulelor stem mezenchimale (CSM).

Citeste mai departe

Regenerarea tesutului osos cu ajutorul celulelor stem

Cercetatorii medicali de la Universitatea Keele si Nottingham, au descoperit ca nanoparticulele magnetice, acoperite cu proteine de directionare, pot stimula celulele stem sa regenereze osul. Cercetatorii au reusit sa transpuna celulele direct in zona afectata, sa controleaze nanoparticulele, sa genereze forte mecanice si sa mentina procesul de regenerare prin eliberari treptate a unei proteine de crestere.

Citeste mai departe

Celulele stem in tratamentul bolilor de inima

Tratamentul cu celule stem direct in muschiul inimii dupa un atac de cord, ar putea ajuta la repararea si regenerarea tesutului afectat, conform unui studiu condus de cercetatorii de la Scoala de Medicina Icahn, la Mount Sinai, prezentat in 18 noiembrie la American Heart Association Scientific Sessions 2014 in Chicago, IL.

“Descoperirile noastre ofera o perspectiva a puterii celulelor stem de a regenera muschiul inimii dupa un atac de cord” spune conducatorul studiuliu Kenneth Fish, PhD, Director of the Cardiology Laboratory for Translational Research, Cardiovascular Research Center, Mount Sinai Heart, Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

Citeste mai departe

Terapia celulara pentru pacientii cu scleroza multipla

Oamenii de stiinta de la Fundatia Institutului de Cercetare pentru Celule Stem din New York (NYSCF) sunt cu un pas mai aproape de a crea o terapie celulara viabila pentru scleroza multipla, din propriile celule ale pacientilor.

Pentru prima data, oamenii de stiinta de la NYSCF au generat celule pluripotente induse (IPS) din mostre de piele de la pacientii cu scleroza multipla progresiva primara si de asemenea, au dezvoltat un protocol de accelerare a diferentierii IPS-urilor in oligodendrocite, celulele care formeaza mielina si sistemul nervos central, implicate in scleroza multipla si multe alte boli neurologice.

Citeste mai departe

Celulele stem descoperite in esofag

Contrar a ceea ce s-a stiut anterior, cerecetatorii de la Universitatea de Medicina din Pittsburgh, in urma unor studii pe animalele de laborator, au declarat ca esofagul are propriul rezervor de celule stem. Aceasta descoperire putea determina noi perspective terapeutice atat pentru cancerul esofagian, cat si in cazul situatilor precanceroase, respectiv a esofagului Barrett (o afectiune in care epiteliul scuamos normal al esofagului, sub actiunea refluxului gastro-duodenal, este inlocuit de un epiteliu columnar metaplaz

Citeste mai departe

Dezvoltarea celulelor noi menite a forma vasele de sange

O echipa internationala, condusa de oameni de stiinta de la Facultatea de Medicina din Indiana, cerceteaza noi terapii pentru boli precum ateroscleroza membrelor inferioare (boala arterelor periferice), care are un potential evolutiv spre gangrena si amputare. In organism exista celule specializate in repararea vaselor de sange si in crearea unor vase noi, numite celule formatoare de celule endoteliale, insa acestea isi pot pierde functiile datorita imbatranirii, determinand boala arterelor periferice. Pentru aceasta patologie exista medicamente disponibile, cu efect minim, in situatia in care s-a redus atat numarul, cat si functia vaselor sangvine periferice.

Citeste mai departe

Tratament cu celule stem derivate la pacientii cu diabet zaharat de tip 1

Cercetatorii de la Facultatea de Medicina, Universitatea din California, San Diego, in parteneriat cu ViaCyte, Inc., o firma de biotehnologie, au realizat in premiera la om, un studiu clinic de faza I/II, pentru terapia cu celule stem derivate, la pacientii cu diabet zaharat de tip 1. Studiul va evalua siguranta si eficacitatea unui medicament nou experimental numit VC-01, care a fost recent aprobat pentru testare de catre Food and Drug Administration.

Citeste mai departe

Leziuni ale genunchiului – tratament cu celule stem

Un grup de chirurgi din Southampton au initiat o noua operatie la genunchi, care ar putea preveni dezvoltarea artritei si extinde astfel carierele sportive ale pacientilor in cauza.

Procedura, cunoscuta sub numele de ABICUS (transplant autolog cu celule stem prelevate din maduva osoasa) implica invelirea / acoperirea cartilajului deteriorat cu celule stem prelevate din propriul sold al unui pacient.

Citeste mai departe

Tulburari hematologice – celule stem hematopoietice

Conform unui studiu australian, condus de cercetatorii de la Institutul Australian de Medicina Regenerativa (ARMI) din cadrul Universitatii Monash si Institutului de Cercetari Medicale Garvan, si recent publicat in Nature, se intrevede un remediu pentru o serie de tulburari sanguine si boli ale sistemului imunitar.

Acesta identifica pentru prima oara in organism mecanismele care declanseaza producerea de celule stem hematopoietice (CSH).

Identificarea de CSH in maduva osoasa si in sangele din cordonul ombilical este deosebit de importanta, deoarece CSH pot reface rezerva de celule sanguine ale organismului.

Citeste mai departe

Molecula noua cu potential de multiplicare a numarului de unitati de sange din cordonul ombilical

Un studiu, coordonat de Dr. Guy Sauvageau – investigator principal la IRIC si hematolog la Spitalul Maisonneuve-Rosemont, are potentialul de a multiplica de 10 ori numarul de unitati de sange din cordonul ombilical, disponibile pentru un transplant la om.

In plus, se va reduce considerabil complicatiile asociate cu transplantul de celule stem.

De asemenea, acestea vor fi deosebit de utile pentru pacientii non-caucazieni, pentru care donatorii compatibili sunt dificil de identificat.

Citeste mai departe

Autismul si Celule Stem

Autismul este o afectiune care perturba dezvoltarea normala a portiunii cerebrale care vizeaza activitatile sociale si aptitudinile de comunicare.
Apare in primii trei ani de viata si inca nu este cunoscuta patogeneza autismului, sugerandu-se o implicare atat a factorilor genetici, cat si a celor de mediu.

Citeste mai departe

Medicina si Celulele Stem

Cu aproximativ 25 de ani in urma, a fost realizat primul transplant in care s-au folosit celule stem obtinute din sangele cordonului ombilical pentru a trata un pacient cu anemie Fanconi.

In prezent, aceste celule stem sunt folosite in regimuri terapeutice pentru mai mult de 80 de boli, iar la nivel mondial fiind efectuate peste 30000 de transplanturi.

Citeste mai departe

Transplantul de celule stem la nivelul coloanei vertebrale

Cercetatorii de la Universitatea din California, Facultatea de Medicina San Diego, au lansat un studiu clinic pentru a investiga siguranta transplantului de celule stem neuronale la pacientii cu leziuni cronice ale coloanei vertebrale. In acest studiu clinic de faza I sunt recrutati opt pacienti care vor fi monitorizati pentru o perioada de 5 ani.

“Scopul acestui studiu este de a evalua siguranta transplantul de celule stem neuronale la nivelul coloanei vertebrale pentru ceea ce intr-o zi ar putea fi un tratament pentru leziuni ale maduvei spinarii”, a declarat Dr. Joseph Ciacci, investigator principal si neurochirurg.

Citeste mai departe

SC STEM LIFE SA, (Euromedics), e inscrisa in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal cu nr. 18617. Afla despre Termenii de confidentialitate, aici.

Aboneaza-te la NEWSLETTER-ul EUROMEDICS, AICI.

Dand click pe butonul de abonare, consimti ca Euromedics (StemLife SA) sa-ti foloseasca datele pentru a-ti trimite informari, promotii si oferte.

Ne poti da un Like sau lasa un Mesaj direct pe pagina de Facebook