fbpx

TRANSPLANT CU CELUE STEM LA VARSTA DE 3 ANI

Un baietel in varsta de numai 3 ani care suferea de anemie aplastica a facut un transplant de celule stem din cordonul ombilical, de la sora lui in varsta de o luna, la Shanghai Children’s Medical Center.

Anemia aplastica apare atunci cand organismul nu mai produce suficiente celule sanguine noi, ceea ce duce la un risc mare de infectii si sangerari incontrolabile. Baietelul, pe numele sau An’an, a fost diagnosticat ca avand cea mai severa stare in luna august si era necesar un transplant cu celule stem, potrivit Shanghai Daily.

An’an fusese initial programat sa primeasca o donatie de la un voluntar prin programul Chinese Marrow Donor, insa acesta se retrasese cu numai 10 zile inainte.

Cum mama baietelului avea sa nasca in luna octombrie, doctorii i-au spus sa recolteze celule stem din cordonul ombilical pentru a avea o sansa in plus sa lupte impotriva anemiei. Dupa ce aceasta a nascut, sangele ombilical a fost trimis la banca de celule stem pentru a fi procesat, iar parintii au primit raspunsul ca gradul de compatibilitate cu An’an este foarte mare.

„Sangele din cordonul ombilical devenise singura sansa a baietelului pentru a supravietui. Da nu ar fi primit acest transplant, era posibil ca acesta sa moara in orice clipa”, a spus SCMC’s Dr. Chen Jing in raportul sau.

El a adaugat ca procedura s-a desfasurat fara probleme, dar ca este nevoie de aproximativ trei saptamani pentru a stabili daca a fost un succes complet

ro_RORomână