Celulele stem si boala Parkinson

Boala Parkinson este o boala ce survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Pacientii care sufera de aceasta boala prezinta gesturi rigide, sacadate, tremur si instabilitate posturala. Momentul manifestarii primelor simptome se crede ca este intre 60% si 80%, cand celulele din zona de control a activitatilor motorii sunt deja distruse. Tulburarile legate de boala Parkinson apar cel mai adesea intre 50 si 70 ani, iar varsta medie de aparitie a bolii este de 57 ani.

Un progres major a fost facut in tratarea bolii Parkinson, deoarece cercetatorii care fac experimente pe soarecii de laborator au aratat ca este posibil sa produca celule de dopamina din celule stem embrionare umane si sa inlocuiasca celulele pierdute din creier.

Cercetatorii arata ca este posibil sa se creeze dopamina din celulele stem embrionare, deschizand astfel usa catre o noua metoda de tratament a bolii Parkinson. Boala Parkinson este cauzata de pierderea progresiva a celulelor producatoare de dopamina.

Dopamina este o substanta chimica din creier, ce transmite informatia intre neuronii creierului si care ajuta la reglarea miscarilor si a raspunsurilor emotionale. Momentan nu exista leacuri pentru boala Parkinson, insa exista medicamente pentru a ameliora simptomele. Stimularea profunda a creierului poate atenua simptomele maladiei Parkinson la anumiti pacienti.

Celulele stem embrionare umane – celule precursoare, care au potentialul de a deveni orice celula a corpului, sunt o sursa promitatoare de noi celule de dopamina, insa este dificil de a fi valorificate in acest scop.

Acum, un studiu la Universitatea Lund din Suedia, demonstreaza posibilitatea de a obtine din celulele stem embrionare umane o noua generatie de celule de dopamina care, atunci cand sunt transplantate in creierul soarecilor de laborator, sa se comporte ca celulele de dopamina native.

“Studiul arata ce celulele generate de celulele stem, functioneaza la fel de bine ca si celulele gasite in creier”- spune prof. Malin Parmar, lider de studiu si profesor asociat in cadrul departamentului de medicina de la Universitatea Lund. Echipa sa spune ca noile celule au toate proprietatile si functiile neuronilor dopaminergici care se pierd in boala Parkinson, iar celulele stem reprezinta o sursa cu un potential nelimitat, ce deschid usa pentru aplicari clinice.

Ne poti da un Like sau lasa un Mesaj direct pe pagina de Facebook