STOCAREA PROBEI

Laboratorul nostru se afla intr-un spatiu special amenajat de pe str. Lipscani 90A, sector 3, Bucuresti, avand in dotare aparatura de ultima generatie.

Camera de stocare este special amenajata, ventilata si monitorizata video 24 h din 24 h.

Temperatura, umiditatea din incapere precum si temperatura din tancurile de stocare pe baza de vapori de azot este de asemenea monitorizata non stop, cu acces online pentru angajatii EUROMEDICS STEM LIFE SA.

Criogenarea celulelor stem hematopoietice si mezenchimale se face in mod progresiv si controlat, inaintea plasarii lor finale in tancuri speciale, cu vapori de azot, unde vor ramane pentru urmatorii 20 ani.

In punga ce contine celule stem, precum si in criotuburile sterile ce contin celulele stem mezenchimale,  dupa reducerea volumului probei initiale, se adauga o substanta speciala de crioprotectie DMSO.

Aceasta substanta, care protejeaza celulele in conditii optime de congelare in azot lichid la -196° C, se adauga cu ajutorul unei pompe speciale.

Punga cu celule stem hematopoietice este asezata intr-o caseta speciala de protectie, din metal si introdusa intr-un aparat de ultima generatie, de congelare progresiva, alaturi de criotuburile sterile ce contin celulele stem mezenchimale; prin intermediul calculatorului, temperatura este scazuta treptat si cu mare precizie, astfel incat integritatea si viabilitatea celulelor nu sunt puse in pericol.

Dupa ce casetele metalice si criotuburile sterile ajung treptat la temperatura de -100° C, sunt asezate in tancurile criogenice, care contin vapori de azot, la temperatura finala de -196° C.

La temperatura de -196° C, celulele stem sunt viabile si pot fi pastrate mai bine de 20 de ani.

In fiecare recipient de stocare (tancuri criogenice) exista rack-uri metalice si cutiute metalice etichetate (etichete criogenice) astfel incat fiecare cutiuta, sa fie plasata intr-un anumit loc, cu propriul numar de identificare.

La fel se procedeaza si cu criotuburile sterile, care sunt plasate in rack-urile ce contin cutii criorezistente, fiecare criotub fiind plasat intr-un anumit loc, cu pozitia proprie de identificare.

Intreaga procedura este inregistrata intr-un program computerizat, facilitand astfel gasirea fiecarei probe.