PROCESAREA PROBEI

Punga cu sangele de cordon ombilical colectat este adusa in laboratorul Euromedics Stem Life SA, unde este preluata de personalul nostru specializat, astfel incat valoroasele celule stem sa fie izolate si congelate in cel mai scurt timp posibil.

Imediat dupa primirea probei, datele mamei si ale nou-nascutului sunt inregistrate intr-o baza de date speciala. Fiecare proba primeste un cod unic de identificare (cod de bare) si astfel codul poate fi citit de un aparat special cu laser, cu ajutorul caruia putem verifica  datele probei.

Urmeaza controlul de calitate care cuprinde masurarea numarului de celule, controlul serologic si microbiologic al probei.

Verificarea volumului si numararea celulelor se realizeaza cu ajutorul unui analizor de hematologie, precum si prin citometrie de flux.
In continuare se face separarea sangelui de cordon ombilical in cele trei componente: plasma, eritrocitele si celulele stem impreuna cu celulele mononucleare.

• Separarea sangelui de cordon ombilical se face in gradient de densitate. Separarea sangelui (reducerea de volum) este foarte importanta deoarece se pastreaza doar celulele nucleate totale si cantitatea de crioprotectant DMSO care se adauga este foarte mica (DMSO-ul este o substanta toxica pentru celule in cantitate mare).

• Se realizeaza imunofenotiparea prin citometrie de flux si se determina numarul de celule CD45+, numarul de celule CD34+ (celulele stem) si viabilitatea acestor celule. Numarul de CD34+ este foarte important pentru centrul de transplant deoarece reprezinta numarul total de celule stem hematopoietice din proba respectiva (CD34+ este specific doar celulelor stem hematopoietice).

• Proba validata pentru congelare (viabilitate peste 70%) este transferata intr-o punga speciala (punga criogenica) si apoi supusa congelarii treptate. Viabilitatea celulara se realizeaza in sistem automat prin citometrie de flux.
Dupa ce a fost congelata treptat (cu ajutorul instrumentului Ice Cube 14 S) proba se pastreaza in carantina pana la validarea definitiva in functie de rezultatul testelor serologice si microbiologice.

• Pastrarea probei se face in tanc cu vapori de azot si in casete metalice care permit atat pastrarea pe mai mult de 20 ani dar  impiedica si contaminarea probelor.

Verificarea sterilitatii sangelui de cordon ombilical se realizeaza prin hemocultura in sistem automat Bactalert.

Tesutul de cordon ombilical este procesat prin doua metode: tesut procesat stocat pentru eventualele extrageri de celule stem mezenchimale si extragerea celulelor mezenchimale din gelatina Wharton.

Extragerea celulelor mezenchimale din gelatina Wharton se realizeaza printr-o metoda enzimatica iar tesutul procesat in varianta integrala este stocat pentru culturi ulterioare.

In conformitate cu organizatiile mondiale competente si cu cerintele U.E, trebuie sa se faca urmatoarele teste din sangele mamei, in timpul celei de-a 9 luna de sarcina sau cel tarziu in ziua nasterii, precum si la 4-6 luni dupa nastere:
•    Hepatita
•    Hepatita C
•    Citomegalovirus
•    HIV I & II
•    HTLV I & II
•    Se face si testarea pentru siphilis.