CELULELE STEM DIN SANGE

 

Celulele stem hematopoietice sunt celule sanguine care pot da nastere altor tipuri de celule sanguine.

 

Surse de celule stem hamatopoietice:

  • maduva osoasa la adulti (femur si stern)
  • sangele de cordon ombilical (in numar foarte mare)
  • sangele periferic (in numar mic)

 

 

Celulele stem hematopoietice sunt responsabile pentru mentinerea constanta a protectiei imune a fiecarui tip de celula a organismului si deasemenea se pot reinnoi si diferentia in diferite tipuri de celule specializate, pot stimula maduva osoasa si pot sa actioneze asupra apoptozei celulare.

 

Sangele din cordonul ombilical reprezinta o sursa importanta de celule stem hematopoietice. In mod normal tesutul de cordon si placenta sunt aruncate dupa nastere. De cand s-a realizat primul transplant in 1988 cu sange de cordon ombilical la un copil cu anemia Fanconi prelevarea si uzul terapeutic al acestor celule a crescut in mod considerabil. Sangele de cordon ombilical este sangele care circula intre placenta si cordonul ombilical pe parcursul sarcinii. La nasterea bebelusului, dupa taierea cordonului ombilical, o cantitate importanta de sange ramane in acesta, oferind astfel posibilitatea recoltarii imediate.

 

Acest sange este bogat in celule stem, care sunt izolate in laboratoare specializate printr-o procedura anume. Pana de curand, acest sange a fost considerat nefolositor. Acum deja cunoastem faptul ca sangele de cordon ombilical contine un numar mare de celule stem, pe care le putem preleva, izola si depozita pentru o eventuala intrebuintare in viitor. Este bine cunoscut faptul ca celulele stem provenite din sangele de cordon ombilical au o probabilitate mai mare de a produce tesuturi umane in raport cu celulele stem mature. Sangele din cordonul ombilical poate fi recoltat atat in timpul unei nasteri normale, cat si in timpul unei nasteri prin operatia de cezariana, iar posibilitatea recoltarii acestor celule exista o data in viata.

 

Procesul de prelevare este nedureros si inofensiv, incepe dupa expulsia fatului si dupa taierea cordonului ombilical, deci prin urmare nu are nici un efect vatamator asupra copilului sau asupra mamei.