CE INSEAMNA CELULE STEM?

CE INSEAMNA CELULE STEM?

celula stem

CE SUNT CELULELE STEM?

Celulele stem din cordonului ombilical reprezinta o alternative importanta pentru transplant in boli hematologice, genetice si oncologice.

Utilitatea acestora a fost dovedita in urma numeroaselor studii efectuate de catre cercetatorii din intreaga lume.

Primul transplant cu celule stem a fost realizat in anul 1988 de catre dr. Eliane Gluckman la spitalul St. Louis, Paris, Franta. Celulele stem sunt celule ce au capacitatea de reinnoire si diferentiere in diferite tipuri de celule din corpul uman.

Celulele stem se deosebesc de celelalte tipuri de celule din organism si au urmatoarele caracteristici de baza:

 • Sunt precursori nediferentiati. Inca nu s-au dezvoltat si nici nu au sintetizat proteine specifice unui anumit tip de celule.
 • Pot sa se multiplice si sa se reinnoiasca pentru perioade lungi de timp.
 • Se pot diferentia si pot evolua in celule cu functii specifice, ale inimii, plamanilor, pielii etc.
 • Celulele stem se formeaza incontinuu si ne reinnoiesc sangele, maduva oaselor si sistemul nostru imunitar.

Sursele de celule STEM ale organismului uman sunt reprezentate de:

 • Embrion, in stadiul de blastocist
 • Sangele din cordonul ombilical (celule stem hematopoietice)
 • Diferite tesuturi ale adultului (in special din maduva osoasa, celule stem mezenchimale din tesut de cordon ombilical, tesut adipos)

Acestea se gasesc in concentratii crescute in sangele din cordonul ombilical si dupa nastere aceste celule ajung in maduva osoasa unde se inmultesc continuu si creeaza:

 • Globulele rosii (sau eritrocitele) din sange, care transporta oxigenul la tesuturile organismului.
 • Globulele albe (sau leucocitele), care reprezinta sistemul de aparare al organismului impotriva bolilor infectioase si a corpurilor straine.
 • Trombocitele (sau plachetele sanguine) care ajuta la coagularea sangelui dupa o leziune.

In concluzie, celulele stem au capacitatea  extraordinara de a crea noi tesuturi atunci cand se divid si se dezvolta. Aceasta capacitate a lor le face unice si importante, prezentand un mare potential terapeutic pentru afectiuni ale tuturor organelor.

Ce sunt celulele STEM? ( Video )

Celulele stem hematopoietice sunt celule sanguine care pot da nastere altor tipuri de celule sanguine.

Surse de celule stem hamatopoietice:

 • maduva osoasa la adulti (femur si stern)
 • sangele de cordon ombilical (in numar foarte mare)
 • sangele periferic (in numar mic) 

Celulele stem hematopoietice sunt responsabile pentru mentinerea constanta a protectiei imune a fiecarui tip de celula a organismului si deasemenea se pot reinnoi si diferentia in diferite tipuri de celule specializate, pot stimula maduva osoasa si pot sa actioneze asupra apoptozei celulare.

Banca de celule stem Euromedics

Sangele din cordonul ombilical reprezinta o sursa importanta de celule stem hematopoietice. In mod normal tesutul de cordon si placenta sunt aruncate dupa nastere.

  De cand s-a realizat primul transplant in 1988 cu sange de cordon ombilical la un copil cu anemia Fanconi prelevarea si uzul terapeutic al acestor celule a crescut in mod considerabil. Sangele de cordon ombilical este sangele care circula intre placenta si cordonul ombilical pe parcursul sarcinii.

   La nasterea bebelusului, dupa taierea cordonului ombilical, o cantitate importanta de sange ramane in acesta, oferind astfel posibilitatea recoltarii imediate.

Acest sange este bogat in celule stem, care sunt izolate in laboratoare specializate printr-o procedura anume.

   Pana de curand, acest sange a fost considerat nefolositor. Acum deja cunoastem faptul ca sangele de cordon ombilical contine un numar mare de celule stem, pe care le putem preleva, izola si depozita pentru o eventuala intrebuintare in viitor.

   Este bine cunoscut faptul ca celulele stem provenite din sangele de cordon ombilical au o probabilitate mai mare de a produce tesuturi umane in raport cu celulele stem mature.

   Sangele din cordonul ombilical poate fi recoltat atat in timpul unei nasteri normale, cat si in timpul unei nasteri prin operatia de cezariana, iar posibilitatea recoltarii acestor celule exista o data in viata.

 

Procesul de prelevare este nedureros si inofensiv, incepe dupa expulsia fatului si dupa taierea cordonului ombilical, deci prin urmare nu are nici un efect vatamator asupra copilului sau asupra mamei.

Celulele stem mezenchimale

Celulele stem mezenchimale sunt celule multipotente care se pot diferentia intr-o varietate mare de tipuri celulare, cum ar fi: osteoblaste (celule osoase), condrocite (celule cartilaginoase), adipocite (celule adipoase), neuroni (celule nervoase), miocite (celule miocardice).

 Surse de celule stem mezenchimale:

 •  gelatina Wharton (tesut de cordon ombilical)
 •  sangele de cordon ombilical
 •  tesut adipos
 •  muschi
 •  cornee
 •  lichidul amniotic
 •  dintii de lapte.
   

   Celulele stem mezenchimale au proprietatea de a adera la placa de cultura.

   Gelatina Wharton este un tesut mucoid care inconjoara vasele de sange ale cordonului ombilical.

   Celulele mezenchimale izolate din gelatina Wharton in conditii de cultura sunt capabile sa se diferentieze in diferite tipuri de celule specializate, in prezenta factorilor de crestere.

Desi aflate in stadiul de cercetare, oamenii de stiinta sunt foarte optimisti in ceea ce priveste utilizarea acestui tip de celule stem in viitor, in medicina regenerativa.

  Celulele stem ce se gasesc in sangele de cordon ombilical constituie un dar pretios cu proprietati terapeutice unice, care pot schimba viata unei persoane.
  Drept urmare, sunt descrise mai jos principalele motive de pastrare a celulelor stem:

 • Sunt cele mai tinere, mai puternice, mai putin specializate din punct de vedere imunologic si cele mai sanatoase celule de care dispune organismul, la care avem acces usor, fiind foarte utile in afectiuni severe si traumatisme grave.
 • Nu au fost influentate de catre efectele nocive ale mediului inconjurator si nici de stilul de viata, sunt dotate cu toate fortele unui organism unic si ,,nemuritor’’.
 • Sunt capabile de o vindecare tintita; astfel, in cazul unei maladii, celulele stem hematopoietice vor stii exact unde trebuie sa actioneze.
 • Pot fi colectate doar o singura data in viata unui om: la nasterea acestuia. Momentul nasterii reprezinta sansa unica pentru colectarea acestor celule. Criogenarea celulelor stem permite pastrarea lor timp indelungat pentru o eventuala  utilizare in viitor.
 • Prelevarea lor este facila si nedureroasa. Nu influenteaza in nici un mod cursul natural al nasterii si in comparatie cu recoltarea celulelor din maduva osoasa, nu este necesara nici o procedura invaziva.
 • Celulele stem pot fi folosite nu numai pentru propriul copil, ci folosirea lor poate fi extinsa la parinti, frati, in functie de gradul de compatibilitate.
banca de celule stem Euromedics

 Exista o mare probabilitate a copilului de a se folosi de propriile lui celule stem din sangele cordonului ombilical, la un moment dat in viata. Probabilitatea de a se intampla acest lucru este de 1/400. Prin urmare, aveti sansa de a proteja viata copilului dumneavoastra, avand la dispozitie un transplant perfect compatibil cu acesta.

Astazi, celulele stem din sangele ombilical pot fi utile pentru tratarea a peste 80 de boli.